Szakképzetlen a munkaerő

A szabad munkaerő képzettsége gyenge pont, a vállalkozók nem minden esetben találnak megfelelően képzett munkaerőt, ezért az első számú és legfontosabb kérdés az oktatási és a szakképzési rendszer erősítése - mondta Czomba Sándor, a Nemzetgazdasági Minisztérium szakképzésekért és munkaerőpiacért felelős államtitkára Békéscsabán, a Békés Megyei Kormányhivatal által rendezett pályaválasztási vásár megnyitóján.

Sajátos a magyar munkaerőpiac, a nagy munkanélküliség mellett a vállalkozások arra panaszkodnak, hogy sokszor nem találnak elegendő és megfelelően képzett munkaerőt - csodálkozott rá a rögvalóságra Czomba. Az államtitkár szerint a bajok gyökerét a képzésben, a szakképzésben és általában az oktatási rendszerben kell keresnünk, a foglalkoztatás bővítésének sikere pedig azon múlik, tudunk-e megfelelő választ adni a munkaerőpiac kihívásaira.

A szakképzés sikerének gyökerei az általános iskolákban keresendők. A kormányzat célja, hogy a középfokú oktatásba olyan tanulók kerüljenek, akik rendelkeznek a továbbfejlődéshez szükséges alaptudással. Jó alapfokú oktatásra alapozva lehet sikeres szakképzést megvalósítani a szakiskolákban és a szakközépiskolákban.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.