Szakértők Orbán évértékeléséről: kedvezmény kell, nem szigorítás

A munkaadók kíváncsian várják, s kormány milyen intézkedésekkel próbálja elérni idén, hogy aki dolgozni akar, az találjon is munkát. Erről Orbán Viktor beszélt évértékelőjében, kiemelve az 50 feletti korosztály elhelyezkedési nehézségeit. Szóba jöhet a járulékkedvezmény, a pályázati kiírások megváltoztatása és a hatósági szigor is.

A politikai üzenetekkel dúsított miniszterelnöki évértékelő beszéd kevés konkrétuma közé tartozott, hogy a kormány még idén gondoskodik az idősebb korosztályok munkaterőpiaci helyeztének javításáról. Orbán Viktor több, hozzá intézett lakossági üzenetből idézett, melyek arról szóltak, hogy az 50 év feletti nők elhelyezkedése nehézségekbe ütközik. Ennek kapcsán fejtette ki a miniszterelnök, hogy kormánya még idén lépéseket tesz annak érdekében, hogy aki munkát keres, az találjon is. Korra, nemre való tekintet nélkül.

Ennél többet azonban nem árult el az intézkedésekről. Az igazán érdekes - és a bejelentés apropóját is ez szolgáltatta - az 50 feletti korosztály helyzete. Lapunknak nyilatkozó szakértők úgy látják, nem elsősorban a kor, illetve a nem számít ebben a kérdésben, sokkal többet nyom a latba, hogy milyen képzettséggel rendelkezik a munkára jelentkező. Dávid Ferenc, az egyik munkaadói szervezet, a VOSZ főtitkára szerint a válság éveiben, 11 százalék feletti munkanélküliség idején amúgy sem egyszerű feladat a munkahelybővítési elvárások teljesítése a vállalkozások részéről, miközben szűkülnek a piacaik. - Ha nincs piac, nincs miért felvenni a jelentkezőket - osztotta meg lapunkkal gondolatait.

Részletekről ugyan nem beszélt a miniszterelnök, de azért szakértőink segítségével megpróbáltuk számba venni a lehetséges megoldásokat. Kézenfekvőnek tűnik a járulékkedvezmény nyújtása, ezt mind Dávid Ferenc, mind Vámosi-Nagy Szabolcs adószakértő szorgalmazza, mint kívánatos és reális lépést. A dolog hátulütője, hogy a Fidesz-kormány eddig ódzkodott e közteher mérséklésétől, mert óvni kellett a labilis tb-kasszát.

Kedvezményt egyébként jelenleg is nyújtanak az 50 felülieket, valamint az alapfokú iskolai végzettséggel rendelkezőket foglalkoztatóknak. Erre szolgál a Start Extra kártya: a hatályos törvény szerint a munkaadó ebben az esetben az első évben mentesül a járulékfizetés alól, a másodikban pedig a bruttó bér 10 százalékát kell megfizetnie. A kedvezményre jogosító kártyát azonban csak 2011 végéig lehet kiváltani, és legkésőbb 2013 december 31-ig élhetnek a kedvezménnyel a munkáltatók.

Kérdés, ehhez képest hogyan lehet bővíteni a járulékkedvezményt az érintett korosztály számára. A jelenlegi jogszabály például csak a minimálbér kétszereséig engedi meg a kedvezmény alkalmazását: felvetődhet, hogy ezt nagyobb összegnél is alkalmazni lehessen. Mozgásteret ad a szabályozás azon pontja is, amelyik a foglalkoztatást harminc napnál hosszabb időszakra írja elő. Azon kitételen is lehet finomítani, hogy a munkába állást megelőzően legalább három hónapig álláskeresőként a nyilvántartásban kellett szerepelnie a jelentkezőnek.

Tovább szélesítheti a kedvezményeket, ha területi alapon, a nagyobb munkanélküliséggel sújtott területeket jobban preferálja a rendszer. Ennek része lehet a differenciált járulékmérték (vitatott, hogy az Alkotmánybíróság ebbe beleszólhatna-e), de az is megoldás lehet, ha a beruházásokhoz, fejlesztésekhez nyújtott állami támogatások feltételei közé bekerülne az 50 felettiek, alacsony képzettségűek foglalkoztatása, például meghatározott százalékban. Elképzelhető, hogy ez az elem a későbbiekben megjelenik az Új Széchenyi Terv pályázati feltételei között is.

Eddig a kedvezményekről volt szó, de nem lehet kizárni, hogy az állam a hatóság oldaláról is igyekszik majd fellépni a megkülönböztetés ellen. Akár úgy, hogy az eddigieknék hangsúlyosabbá válik az esélyegyenlőségi ügyek vizsgálata a kormányzati munkában. Ezt az utat azonban nem tartják célravezetőnek a lapunknak nyilatkozó szakértők: szerintük nagyon nehezen lehet bebizonyítani, hogy valóban a kor, illetve a jelentkező neme miatt esett el a munkalehetőségtől. A feltételezett jogsértés kivizsgálását egyébként már most is lehet kérni az Egyenlő Bánásmód Hatóságnál: honlapjukon évente 10-15 esetet tüntetnek fel az életkorral kapcsolatos jellemzőbb ügyek listáján. E hatóság szerepe nőhet a jövőben.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.