Szakad az OTP, zuhan a forint

A reggeli nyitásban több mint két százalékot veszített az értékéből az OTP Bank részvénye, vele együtt esett a forint árfolyama is. A nap elején még „csak" 310 forintot kellett adni egy euróért, ám a hivatalos kereskedés megnyitása után nem sokkal az árfolyam a 311-es sávot kezdte el ostromolni. (Azt, hogy a bankrészvény ára hatással lehet a forintra is – hiszen a külföldiek kiszállása eladói nyomást jelent a magyar valutára a devizapiacon – már láttuk a 2008-as válság idején)

Az OTP árfolyama délelőtt magára talált (egy százalékos esésben volt 11 óra környékén, 4200 alatt járt), ám a visszaesésnek egyértelmű az oka: a devizahitelesek mentőcsomagja. A bank a kúria döntésének törvényesítése után adott ki profit-figyelmeztetésnek beillő előrejelzést arról, miként érintheti az elfogadott jogszabály. A jelzés szerint a számla bőven meghaladhatja az idei nyereséget, akár 145 milliárdos is lehet – persze a bank jelezte, hogy minden jogi lehetőséget megragad (perel és vizsgálja, hogy alkotmányos-e a szabály).

Ezen kívül persze közölték azt is, hogy a bank tőkehelyzetét nem rendíti meg a legrosszabb forgatókönyv sem – simán kibírják. Azt, hogy más pénzintézetekkel kapcsolatban lehetnek aggodalmak, jelzi: Parragh László már a bankkonszolidációról beszélt a Magyar Nemzetnek.  Az Erste mindenesetre pénteken már közölte, hogy náluk mekkora lesz a várható veszteség – az osztrák anyacég azonban fizet. Emiatt esett is az árfolyama 16 százalékot.

Kérdés, ma bünteti-e tovább az OTP Bankot a piac – de érdemes lehet figyelni az FHB árfolyamát is (igaz, a bank még nem közölte, őket miként érinti a devizahiteles-csomag): a papír reggel 1,4 százalékot veszített értékéből, ám ez később 2 százalékos esésbe fordult.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.