Sokan akár fél országot ingáznak a munkáért

Míg az ország bizonyos részein már munkaerőhiánnyal küzdenek, addig a keleti és a déli régiókban továbbra is magas munkanélküliség. Emiatt emberek százai vándorolnak heti szinten az ország egyik feléből a másikba, hogy dolgozhassanak – mondja Csákvári Róbert, a Work Force Kft. ügyvezető igazgatója.

A munkaerő-kölcsönzéssel foglalkozó társaság felmérése szerint a munkavállalók tíz százaléka hajlandó elhagyni otthonát egy állásért. Ezzel az országban újra fellendülni látszik a munkahelyi mobilitás, azaz az emberek már nem csak közvetlen környezetükben keresnek munkát, de hajlandóak akár az ország egyik feléből a másikba költözni.

Több iparág esetében is a munkaerőhiány már akkora problémát jelent, hogy a Work Force országos hálózata mellett egy külön toborzási csapatot is foglalkoztat a hiány enyhítésére. Jelenleg az operátorok, betanított munkások, targoncások, és jól képzett szakmunkások (lakatos, hegesztő, CNC-forgácsoló, autószerelő) iránt nőtt meg a kereslet.

A hetente több száz kölcsönzött munkavállalót az ország egyik feléből a másikba szállító társaság vezetője szerint a munkavállalóknak is megéri lakóhelyüknél messzebbre tekinteni. A hiányszakmák esetében a munkáltatók sokszor a szállást, de még a rezsiköltségeket is magukra vállalják, így anyagilag duplán is megéri neki a váltás: nemcsak bevételei nőnek meg, de költségei is csökkennek.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.