Rezsiszámháború

Kisebb számháború bontakozott ki az Első Nemzeti Közműszolgáltató (ENKSZ) és a külföldi hátterű gázszolgáltatók között az állami céghez átszerződők számát illetően.

A többhetes átlépési folyamat miatt az ENKSZ szolgáltatását választók száma ezres nagyságrendű, és több tízezer ügyfél átlépése van folyamatban – tette közzé az állami Első Nemzeti Közműszolgáltató azután, hogy megírtuk: a „nemzeti közműszolgáltatás” indulása óta eltelt bő egy hónap alatt a többi gázszolgáltatónál összesen mintegy százhúsz lakossági fogyasztó jelezte, hogy átlépnének a nemzeti közművet képviselő állami Főgázhoz. Bár a váltást népszerűsítő nemzeti reklámkampány egyelőre várat magára, a kormány, illetve az ENKSZ képviselői minden alkalmat megragadnak a többi szolgáltató ügyfelének átcsábítására. Érvelésük nem az árra, hanem sokkal inkább arra összpontosul, hogy a hozzájuk csatlakozók segítik fenntartani a rezsicsökkentést. Ám kérdésekre megerősítik: az átszerződők tarifája sem most, sem a jövőben nem tér majd el a helyitől.

A Tigáz ügyfeleit is tárt karokkal várják
A Tigáz ügyfeleit is tárt karokkal várják
Kurucz Árpád / Archív

A tudósításunk megjelenésének napján közzétett, anyagunkra nem utaló tájékoztatás látszólag ellentmond azon, szolgáltatói közlésen alapuló számadatunknak, hogy a Tigáz, a GDF Suez és az E.ON érintett körülbelül 2,5 millió lakossági ügyfeléből mindeddig összesen 120-an kezdeményeztek átlépést. Pontosító kérdésünkre az ENKSZ közölte: leendő ügyfeleik regisztrációs kérelmének beérkezte után a Főgáz nyolc munkanapon – 10-12 napon – belül küldi ki a szerződéstervezetet. Ezután a fogyasztónak 30 napja van a szerződést elfogadni és aláírva visszaküldeni. Az átlépési folyamat így akár másfél hónapig is eltarthat. Az ENKSZ szerint a korábbi szolgáltatók az átszerződés folyamatába nem látnak bele.

Az ENKSZ nyilatkozata tehát leginkább úgy értelmezhető, hogy már több tízezren regisztráltak náluk váltási szándékkal. Azt azonban nem tisztázzák, mit jelent, hogy több ezren már az ENKSZ-t választották. Erről ugyanis az érvényes szabályok szerint előbb-utóbb az átadó szolgáltatót is értesíteni kéne. Noha a Főgáz a papírmunkát magára vállalta, a kereskedőváltás hivatalosan akkortól indul, amikor az elhagyni szándékozott gázszolgáltató egy az ügyfél által aláírt lemondó nyilatkozatot kap. Az érintett szolgáltatók ezt a számadatot közölték. Az az ENKSZ-állítás tehát, hogy a szolgáltatók ne látnának bele az átszerződés folyamatába, nagyon erős túlzás.

Az ENKSZ lapunknak azt is jelezte, hogy számadataik nem csupán a lakosságot is magába foglaló „egyetemes szolgáltatásba” tartozókra, hanem az azon kívüli, üzleti ügyfelekre is vonatkoznak. Számos lényeges kérdést homályban hagyó nyilatkozataik tisztázására vonatkozó kérdéseink megválaszolásáig türelmünket kérték. Az ellentmondások feloldását célzó megkeresésünkre a szolgáltatók nem reagáltak, ami nem jelenti azt, hogy hamis adatokat közöltek volna, sokkal inkább annak a jele, hogy nem kívánnak politikai jellegű csatározásokba bocsátkozni.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.