Kutyának sem kell a nemzeti közmű

Hiába a kormányzati propaganda, a háztartások egyelőre nem szerződnek tömegesen az állami közműcéghez. A három külföldi tulajdonban lévő gázszolgáltató vállalatot eddig összesen alig százhúszan hagyták el.

A Tigáz közel 1,2 millió lakossági ügyfele közül áprilisban mintegy ötven jelezte, hogy át szeretne lépni az Első Nemzeti Közműszolgáltatóhoz – tudtuk meg az olasz hátterű, kelet-magyarországi gázszolgáltató csoporttól. A cég fogyasztóinak száma évente ennél jóval nagyobb mértékben, körülbelül tízezerrel csökken, de ez a szolgáltatást visszaadók, a más fűtési módra váltók és a nem fizetés miatt kizártak normál lemorzsolódásának tekinthető.

Az első vidéki ügyfélpontot Pécsett nyitották
Az első vidéki ügyfélpontot Pécsett nyitották
Laufer László / Népszabadság

A GDF Sueznél sem tavaly, sem idén nem volt jellemző, hogy ügyfeleik más szolgáltatókhoz kérték át magukat – jelezték kérdésünkre a francia hátterű csoportnál. Közel 800 ezer ügyfelük közül idén „kevesebb mint tízen” éltek a lehetőséggel – fogalmaztak. Az E.ON lakossági gázfogyasztói közül eddig valamivel több mint hatvanan kértek szolgáltatóváltást – tudtuk meg a mintegy 600 ezer dunántúli háztartást ellátó német hátterű energiacsoporttól.

Pedig az elmúlt közel egy év során kormányforrások széles körben terjesztett politikai nyilatkozatok tömkelegében fejtegették, hogy az Orbán-kabinet „nonprofit jellegű”, „nem a hasznot néző”, a „rezsicsökkentés fenntartását szolgáló” nemzeti közműszolgáltatót épít. A közlésekre egyaránt jellemző volt a lényeges kérdéseket elmosó, nehezen követhető mondatfűzés. Így például máig a nemzeti fejlesztési tárca felügyelte Magyar Nemzeti Vagyonkezelő tulajdonában lévő Első Nemzeti Közműszolgáltatóhoz „tartozóként” emlegetik az országos szolgáltatást ténylegesen végző Főgázt, pedig utóbbi a Miniszterelnökség alá sorolt Magyar Fejlesztési Bankhoz tartozik.

Azt a tényt, hogy az új, állami közműközpont sem ad olcsóbb energiát a meglévőknél, szintén olyannyira sikerült a szavak mögé bújtatni, hogy ez egynémely sajtóorgánumoknak még néhány hete is az újdonság erejével hatott. Pedig a tudósítások alapján ezzel tételesen ellentétes állítást soha nem tett a rendszer kidolgozásával megbízott Németh Lászlóné, a Miniszterelnökség pénzügyi szolgáltatásokért és postaügyekért felelős államtitkára. Igaz, a kétértelműségre visszavezethető, elsősorban kormánypárti médiumokban megjelenő téves következtetéseket – miszerint az Első Nemzeti Közműszolgáltatónál olcsóbb lesz a gáz – nem is javították.

Ennek megfelelően lapunk konkrét kérdésére az államtitkár márciusban is egyértelművé tette, hogy sehol nem terveznek a helyben lévő szolgáltatók alá ígérni. Nyilatkozataik szerint nem tehetnek másként, pedig az alternatív szolgáltatók, például a Magyar Telekom jogszerűen kínálnak olcsóbb energiát a lakosságnak. A talán a rezsiharcban megfáradt polgárokat azonban a jelek szerint csak ez az egy adat érdekelte. Így a nemzeti gázszolgáltatás április eleji zászlóbontása óta a nemzeti hívószavak ellenére a többi szolgáltató nyilatkozatai alapján a körülbelül hárommillió gázfogyasztó háztartásból mintegy 120-an kérték át magukat a nemzeti közműhöz.

A kormányközlések mindeddig azt is csak sejteni engedték, hogy „már vannak átjelentkezők”, de számokat nem említettek. Kétségtelen, mindeddig nem is indult ezt széles körben népszerűsítő reklámkampány. Ellenben Németh Lászlóné, Lázár János miniszterelnökséget vezető miniszter, Horváth Péter, az Első Nemzeti Közműszolgáltató vezére vagy épp Németh Szilárd fideszes rezsibiztos ahol csak teheti, folytatja a – láthatólag előre gyártott fordulatokból építkező – toborzást. Mindezek ellenére hamarosan mégis több millió ügyfél kerülhet a Főgázhoz. A GDF Suez és az E.ON ugyanis már jelezte, hogy a lakossági ellátás jogát visszaadja az államnak.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.