Repeszt a Porsche árfolyama

A német autógyártó Porsche részvényei 11 százalékkal erősödtek a frankfurti tőzsdén nyitás után, miután egy amerikai bíróság elutasította több amerikai fedezeti alap - a társaság ellen benyújtott - piacbefolyásolásra vonatkozó keresetét.

A döntés szabad utat adhat az autógyár és a német Volkswagen egyesülésének, továbbá a vállalat elindíthat egy, az összeolvadás fedezetéül szolgáló, 5 milliárd eurós tőkeemelést.A Porsche papírjai 6,54 euróval 66,20 euróra drágultak hétfő délelőtt, miközben a vezető frankfurti részvényekből álló DAX index 1,1 százalékkal volt magasabb a múlt heti záró értékénél.

A fedezeti alapok azért nyújtottak be bírósági keresetet a német társaság ellen, mert szerintük a Porsche piaci manipulációval élt, amikor Volkswagen részvényeket vásárolt, s ezzel több mint 2 milliárd dollárnyi kárt okozott az alapoknak. Korábban több németországi tőzsdei szereplő is hasonló lépésekkel fenyegetett, de a Porsche legutóbbi közleménye szerint nem indult bírósági eljárás az ügyletek kapcsán.

A Porsche vezérigazgatója, Martin Winterkorn, aki jelenleg a Volkswagent is vezeti, novemberben úgy nyilatkozott: a vállalat megalapozatlannak tartja a vádakat. "Hisszük, hogy a tények a mi igazunkat bizonyítják és, a javunkra döntenek majd mindezen jogi kérdésekben" - mondta a vezérigazgató.

A Volkswagen vasárnap erősítette meg azt a piaci értesülést, hogy Winterkorn megbízatását öt évvel, 2016 végéig meghosszabbítják. A lépésre számítani lehetett, ugyanis a régi-új vezérigazgató élvezi a bizalmát mind a társaság igazgatótanácsa befolyásos elnökének, Ferdinand Piechnek, mind a szakszervezeteknek.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.