Rekordbírság a tápszergyártókra

Hat bébitápszergyártóra összesen 109 millió dollár értékű bírságot rótt ki a Kínai Nemzeti Fejlesztési- és Reformbizottság (KNFR), miután megalapozottnak találta, hogy éveken át összehangolták árpolitikájukat.

A nagy tápszergyártó cégek színe-java elbukott a vizsgálaton, a francia Danone, az amerikai Abbott Laboratories és Mead Johnson Nutrition, a holland Royal FrieslandCampina, az új-zélandi Fonterra és a kínai Biostime International egyaránt kartellezett, megállapodtak a legalacsonyabb viszonteladói árakban, s ezzel korlátozták a piaci versenyt. A KNFR arra vonatkozó bizonyítékokat is talált, hogy a gyártók a termékeiket a megbeszélt árnál olcsóbban adó kereskedőket árumegvonással és más módon is büntették.

Minrt arról beszámoltunk, a hatósági vizsgálat tényét július 2.-kai számában közölte a Kínai Kommunista Párt lapja, a People's Daily, cikkében indokolatlannak feltüntetve az import tejpor 2008 óta bekövetkezett harminc százalékos drágulását. Abban az évben hat gyermek halálát hozták összefüggésbe a melaninnal szennyezett tejjel, ami komoly bizalombevesztést eredményezett a hazai gyártók termékeivel szemben. A külföldiek ezt kihasználva emelték meg áraikat.

A gyártók beismeréssel felérő árcsökkentéseket jelentettek be, rögtön a vizsgálat hivatalossá válása után. A Danone és a Nestlé azonnal húsz százalékkal mérsékelte számos termékének árát, míg a Mead Johnson a hó közepén hajtott végre egy 15 százalékos árcsökkentést - írja a Bloomberg.

A kartellben érintett gyártók számára valóságos kánaánnak számít a hatalmas és meghódításra váró kínai tápszerpiac, ezért nem is nagyon ellenkeztek a bírság ellen, viszont szentül megígérték, hogy a helyi jogszabályokat betartva folytatják tevékenységüket, kereskedelmi partnereikkel kötött szerződéseiket ennek megfelelően felülvizsgálják és erősítik belső ellenőrzésüket.

A megbírságoltak listájáról hiányzik a svájci Nestlé-csoporthoz tartozó Wyeth, és két kínai cég, a Zhejiang Beingmate és a Meiji Holdings, amelyek bűnbánatot tanúsítottak, együttműködtek a vizsgálat során és bizonyítékokat szolgáltattak az árkartellre. A kínai tápszerpiac egyébként eléggé tagolt, a legnagyobb szereplő a 14 százalékos részesedéssel bíró Mead Johnson , második helyen a Hangzhou Beingmate-csoport áll tíz százalékkal, őt követi 9,2 százalékkal a Danone.

A bírság bejelentése pár nappal a legújabb tejipari botrány borzolta a kínaiak kedélyét, a kartellben érintett új-zélandi Fonterra egyik Kínába irányuló 38 tonnás tejsavó fehérje szállítmányában mutattak ki botulizmust okozó baktériumszennyezést.

A rekordösszegű bírság egyébként a hatóság szándéka szerint egyben elrettentésül szolgál azoknak, akik hasonló módon egymással összejátszva próbálják megkárosítani a kínai fogyasztókat. A fogyasztóvédelem és a versenysemlegesség egyre nagyobb figyelmet kap Kínában, ahol a piacszerzésre irányuló vállalatfelvásárlásokat, a domináns helyzettel való visszaélést egyre durvábban szankcionálják.

 

Falhoz állították a Nestlét
Falhoz állították a Nestlét
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.