Reklámadó: módosítják a módosítást is

Máris módosítják a reklámadót korrigáló törvényt. A Facebook és a Google hirdetéseknél 25 ezer helyett 2,5 millió forint lesz az adófizetési határ, mert a kis és közepes cégek azért fontosak.

Módosítani kell azt a törvényt is, amely a hatályba sem lépett reklámadó gyors módosításáról szól. A Parlament törvényalkotási bizottságán már átment az az indítvány, amely szerint 25 ezer forintról 2,5 millió forintra emelik fel a reklámadó adómentes értékhatárát a megrendelőknél – hívta fel a figyelmet Fodor Gábor, a Magyar Liberális Párt országgyűlési képviselője, a Törvényalkotási Bizottság tagja.

Mint arról beszámoltunk: L. Simon László a hatálybalépés előtt módosítana saját törvényén, hogy az RTL-nek mégis kelljen adóznia, valamint, hogy néhány kiskaput bezárjanak. Az egyik ilyen, amelyik a nem magyar cégek adózását oldja meg: egyszeráen a reklámot megrendelők számára írják elő, hogy fizessék be adóként a megrendelésük 20 százalékát, ha olyannál kérnek reklámot (Facebook, Google ilyen), amely cég azt nem fizetné meg (mert nem itt van bejegyezve és szolgáltatása sem olyan).

L. Simon javaslatában 25 ezer forintban húzta meg az értékhatárt, amilyen megrendelés alatt nem kell fizetni - ám ez meglehetősen kevésnek bizonyult. Ezzel ugyanis azoknak is fizetnie kellett volna az adót, akik az üztletük fölé megrendelnek egy egyszerű táblát azzal a felirattal, hogy "bolt". De magának a képviselőnek is fizetnie kellett volna, hiszen – mint az RTL Klubnak elmondta – ő is hírdet a Facebookon. Ráadásu, mint kiderült, ő maga nem tudta, hogy saját magára és a kis és közepes vállalkozásokra új terhet rakna. A módosítás módosítása most megemeli az értékhatárt, így a kicsik megússzák majd az adófizetést, közben pedig kiveszik a magánszemélyeket ezen passzus hatálya alól (így az apróhirdetések után nem kell majd adóznunk).

Fodor Gábor szerint a reklámadó egyszerre árulkodik a teljes törvényalkotói dilettantizmusról és arról a szándékról, hogy a kormány a sajtó totális uralmára, annak teljes felügyeletére, az RTL Klub ellehetetlenítésére tör. Szerinte a teljes dilettantizmust jelzi, hogy a törvény előterjesztője sem tudta, mi van a tervezetben. A Liberálisok elnöke rendkívül súlyosnak tartja, hogy a Fidesz a szakmaiság mellőzésével csúfot űz a hazai törvényalkotásból és jogbizonytalanságot idéz elő a napról-napra változó tervezetekkel, állandóan módosított jogszabályokka.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.