Pozitív nyitás után esés jöhet a tőzsdén

Mivel hétfőn nem kereskedtek a Budapesti Értéktőzsdén, várhatóan pozitív tartományban nyit majd a BUX kedden, a nap folyamán azonban elsősorban a pesszimista nemzetközi hangulat határozhatja meg a magyar kereskedést is - vélték a megkérdezett részvénypiaci elemzők kedden.

Török Bálint, a Buda-Cash Brókerház Zrt. elemzője elmondta: mivel hétfőn zárva tartott a Budapesti Értéktőzsde, és ezen a napon a nemzetközi piacok emelkedtek, a magyar tőzsdének kis mértékben, de emelkednie kellene a keddi nyitás során.

A szakértő úgy vélte, a hétfői optimizmust hamar felválthatja a jelenleg érvényesülő nemzetközi trend, amely alapján folyamatosan csökkenhet a magyar index értéke. Hozzátette: kedden fontosabb makroadat csak az amerikai fogyasztói index lesz, itthon pedig megkezdődik a kormányprogram tárgyalása is, azonban ez az elemző szerint kedden még nem lesz hatással a tőzsdére.

A CIB Bank elemzése alapján erre a hétre is igaz lesz az, hogy elsősorban a piaci hangulat hullámzásai és az egyedi hírek határozzák majd meg a mozgásokat, a makrogazdasági közlések a háttérbe szorulhatnak.

A pénzintézet szakértői szerint ez az állapot mindaddig fent is maradhat, amíg a piaci szereplők el nem hiszik, hogy az eddig meghozott döntések elégségesek lehetnek a bajba jutott EMU-periféria megmentésére.

A CIB Bank elemzésében kiemelte: a BUX továbbra is erőtlennek tűnik, ezért folytatódó esés várható a magyar börzén, ha a nemzetközi hangulat nem fordul meg jelentősen, amire egyelőre nem látni nagy esélyt.

Rámutattak: az eurózóna ipari megrendeléseinek alakulása és az amerikai fogyasztói bizalmi index lehet kedden fontos információ a piacoknak. Az euró továbbra is gyengül, Japán negatív tartományban zárt és az európai határidős indexek is 2-3 százalékos negatív nyitást jeleznek előre. Ha ez a hangulat kitart, akkor ismét nagy esésbe kezdhetnek a tőzsdék, ami további eladási nyomás alá helyezi majd a régiót is.

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 283,25 pontos, 1,29 százalékos csökkenéssel, 21681,28 ponton zárt pénteken.

A részvénypiac forgalma 41,2 milliárd forint volt, a vezető részvények az enyhén erősödő Magyar Telekom kivételével gyengültek az előző napi záráshoz képest.
A Mol árfolyama 350 forinttal, 1,97 százalékkal 17400 forintra csökkent, 4,5 milliárd forintos forgalomban. Az OTP részvények ára 65 forinttal, 1,08 százalékkal 5930 forintra esett, forgalmuk 32,4 milliárd forintot tett ki. A Magyar Telekom 2 forinttal, 0,30 százalékkal 672 forintra erősödött, forgalma 1,7 milliárd forint volt. A Richter papírok árfolyama 695 forinttal, 1,70 százalékkal 40305 forintra csökkent, a részvények forgalma 1,9 milliárd forintot ért el. Az Egis 222,3 millió forintos forgalom mellett 905 forinttal, 4,39 százalékkal 19705 forintra gyengült.

A kis és közepes részvények indexe, a BUMIX 2003,28 ponton zárt pénteken, ez 14,61 pontos, 0,72 százalékos csökkenés a csütörtöki záráshoz viszonyítva.

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.