Posta: megerősített FHB-kapcsolat

Még szorosabb szálak kötik össze a Díjbeszedőt, az FHB-t és a Magyar Postát. Immár Lantos Csaba, az FHB felügyelőbizottságának elnökét is beválasztották a posta felügyelőbizottságába, egyúttal a tulajdonos megerősítette a többségében volt FHB-alkalmazottakból álló igazgatóság tagjait.

Két új tagot választott a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. igazgatósága a Magyar Posta felügyelő bizottságába – adta hírül a posta. A tulajdonos emellett megerősítette az igazgatóság jelenlegi tagjait is, megbizatásukat 2017 májusáig hosszabbították meg.

A felügyelő bizottság új tagja lett Szarvas Ferenc, a Budapesti Városüzemeltetési Központ, a BVK Holding vezérigazgatója, valamint Lantos Csaba, akit a posta közleménye az OTP Bank volt vezérigazgató-helyetteseként említ. Lantos jelenleg egyébként az FHB Bank felügyelő bizottságának elnöke, és itt található életrajza szerint a saját befektetéseiből kialakított cégcsoportot irányítja. 

Egyik befektetése révén például a Díjbeszedő Zrt.-ben is érdekelt, amelynek a megvásárlására  készül a posta – az FHB-val közösen. A tőkehelyzetét hol titokzatos befektetők segítségével, hol pedig érdekes eszközértékesítéssel rendező bank, a Díjbeszedő és a posta között azonban más kapcsolat is van. 

Lantos bekerülésével immáron az ötödik, az FHB-hoz köthető személy kerül az állami vállalat vezető testületébe – igaz, eddig általában csak egykori munkatársak kerültek oda. Mint arról korábban beszámoltunk, az igazgatóság hat tagja közül négyen köthetők a tőzsdén szereplő jelzálogbankhoz. A most megerősített vezető testületből Szarka Zsolt vezérigazgató, Polacsek Csaba igazgatósági elnök, Szauer Tamás és általános vezérigazgató-helyettes és Lontai Dániel gazdasági vezérigazgató-helyettes is az FHB-nál tevékenykedett korábban (ők jelentik egyébként a vezető testület belső tagjait is, vagyis a legfontosabb operatív vezetők is egyben).

A Díjbeszedő felvásárlásáról szóló közlemény szerint a felek egyébként a három cég között együttműködést alakítsanak ki. Az üzletről többet annak megkötéséig egyik fél sem árul el, ám anniyt azért lehet tudni: a jövő hónap végén új pénzforgalmi szerződéseket kell kötni.

Az eredetileg 2012 végén lejáró, az OTP-vel és az Erste Bankkal kötött megállapodásokat fél évvel hosszabbították meg ugyanis. Ez a szerződés jó üzletet jelenthet bármely banknak – ráadásul közben az Erste-vel korábban (még a Postabankos időkből) származó, a postai értékesítésről, a bankcsoport termékeinek eléréséről szóló együttműködés is lazábbá vált. A termékkör szűkülésével így bármely pénzintézet ismét megjelenhet a postán, hiszen az állami cég leginkább megfelelően nagy számosságú értékesítési pontot kínálhat fel a bankoknak.

Helyreigazítás

A "Posta: megerősített FHB-kapcsolat” című cikkünkben tévesen állítottuk, hogy Lontai Dániel a Magyar Posta gazdasági vezérigazgató-helyettese. Lontai Dániel valójában a cég igazgatóságának a tagja. Valótlanul állítottuk, hogy a Magyar Postának a „jövő hónap végén új pénzforgalmi szerződést kell kötni”. Valójában a Magyar Posta érvényben lévő pénzforgalmi megállapodásainak egy részét 2012 novemberében, decemberében, az egyik, takaréktermékekre vonatkozó szerződést pedig 2013 márciusában meghosszabbították határozatlan időtartamra, tehát nem járnak le 2013 júniusában.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.