Petrodollárok, arab befektetők a Porschében?

A Porsche részvényeinek legalább 25 százalékát akarja Katar megszerezni. Katar az elmúlt pár hétben jutott el a döntésig, április végén még csupán tanulmányozta a részesedés vásárlásának lehetőségét.

Német sajtóértesülések szerint a hét végén folytak a tárgyalások a katari belépésről, illetve hogyan tudnák az emírség  jelentős részvényszerzést megakadályozni, tekintettel arra is, hogy  a Volkswagen részvénytőke több mint fele a Porsche céget birtokló  család, illetve a Volkswagen volt vezére, Ferdinand Piech kezében van. A Porsche a Volkswagenben csak jelentős - állítólag 9 milliárd  euróra rúgó - adósság vállalásával tudta bevásárolni magát.

Lehet, hogy heteken belül eldől a Porsche jövője - írja a  Spiegel, mely szerint tőkeemelést határozhatnak el a tulajdonosok,  bár az ehhez szükséges 4-5 milliárd eurónyi pénz leghamarabb ősszel  érkezhet a Porsche számlájára. Katar - példátlan módon - olyan  szavazati erőt akar, amivel beleszólhat a Porsche döntéseibe - vélekedik a német sajtó.

A katari bevásárlási szándékról maga a katari emír értesítette  nem olyan rég a Stuttgartban lévő német vállalat vezetőségét. A Porsche akkor éppen azon dolgozott, miként szerezhetné meg a  Volkswagen 75 százalékát. Akkor a lapok azt írták, hogy a Porsche bankoktól már 10 milliárd eurót szerzett, de további 2 és fél  milliárdra(újabb értesülések szerint 1,75 milliárdra) lenne szüksége, tekintettel meggyengült pénzügyi helyzetére.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.