Paritás felé tart az euró/dollár árfolyam

Egyre nagyobb lendületet nyer az euró gyengülésének üteme a dollárral szemben, s ezzel erősödik annak az esélye, hogy az árfolyam egy éven belül eléri a paritást.

Az euró utoljára 2002 júniusában állt paritás alatt a dollárral szemben, amit egy folyamatos dollár gyengülési szakasz követett a 2008-ban beállított 1,60 feletti történelmi csúcsig. Majd a korrekciós szakasz a 2010 májusában beállított négy éves mélypontig, 1,2142-ig vezetett. Az euró idén január óta 17 százalékot veszített májusi mélypontjáig.

Az euró árfolyamvesztése egyelőre megtorpant az 1,2142 dolláros szint felett és az árfolyam még jóval az 1999 januári 1,1747-es bevezetési szint felett mozog. Az euró bevezetése óta kalkulált heti árfolyam átlaga 1,18 dollár, amit "egyensúlyi szintnek" lehet tekinteni.

Jane Foley, a Forex.Com kutatási igazgatója szerint a devizák általában keveset tartózkodnak történelmi egyensúlyi szintjük közelében és úgy látja, hogy középtávon az euró elég nagy valószínűséggel most is túl lendülhet ezen, egészen az 1,15-1,10 dolláros árfolyamig. Jane Foley nem tartja kizártnak azt sem, hogy hosszabb távon az árfolyam a paritásig mozdulhat el, de egy ilyen kilengést viszonylag hamar korrekciónak kell majd követnie.

Az euró megközelítette már a vásárlóerő alapján kalkulált paritási árfolyamot (PPP) is a dollárral szemben. A BNP Paribas szerint a PPP 1,1370 dollár, amit 2011 első negyedében érhet el, illetve léphet át az euró. Az euró árfolyammozgásának történelmi tendenciáját alapul véve a PPP átlépése 1,03 dollárig viheti el az árfolyamot.

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.