Pályázat gázhajtású buszokra

Tegnap óta jelentkezhetnek állami-önkormányzati cégek a kormány sűrítettföldgáz-meghajtású autóbuszok beszerzésére kiírt pályázatán. A keret 1,6 milliárd forint.

Április 4-től szeptember végéig vagy az 1,6 milliárd forintos keret kimerüléséig nyújthatnak be pályázatot az állami vagy önkormányzati tulajdonú közlekedési társaságok a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) sűrítettföldgáz-meghajtású (CNG) autóbuszok beszerzését segítő kiírására – tette közzé az NFM. A szaktárca által biztosított forrásból az azonos műszaki tartalmú dízelüzemű és gázüzemű járművek árkülönbözete fedezhető – szögezik le.

A pályázaton közösségi közlekedési feladatokat érvényes közszolgáltatási szerződés alapján ellátó állami vagy önkormányzati tulajdonú gazdálkodó szervezetek vehetnek részt. A támogatás kizárólag új, alacsony padlójú, földgázüzemű autóbuszok beszerzéséhez igényelhető.

A vissza nem térítendő támogatás mértéke szólókialakítású járművenként legfeljebb 18 millió forint, csuklós autóbuszonként legfeljebb 24 millió forint lehet. A pályázók biztosítékadási kötelezettség mellett a teljes támogatási összeg negyedéig, de legfeljebb 300 millió forint értékben előleget is igényelhetnek.

A pályázónak vállalnia kell, hogy a járművek üzembe állítását követő két hónapon belül véglegesen kivon a forgalomból legalább ugyanannyi, környezetvédelmi szempontból elavult autóbuszt. További feltételként a CNG buszok közlekedtetéséhez (például üzemanyagtöltéséhez) megfelelő infrastrukturális hátteret kell biztosítania vagy kialakítania és legalább 3 éven át fenntartania.

A részletes pályázati dokumentáció az Új Széchenyi Terv (ÚSZT) Zöld Beruházási Rendszer (ZBR) hivatalos honlapján és a pályázatkezelő ÉMI Nonprofit Kft. oldalán érhető el.

A gázhajtású járművek használatának terjedésével a közösségi közlekedés szén-dioxid-kibocsátása és a szállópor koncentrációja, a városok légszennyeződése csökkenthető. A vissza nem térítendő, utófinanszírozású támogatást az ÚSZT ZBR keretében, a kvótabevételek terhére biztosítja a szaktárca.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.