Ötödével kevesebb búzát takarítottak be

Július második felében a korábbinál szárazabb és melegebb időjárásnak köszönhetően felgyorsultak az aratási munkák, amelyek augusztus első hetére lényegében befejeződtek, a tavalyinál 20 százalékkal gyengébb termésátlaggal. A hazai szükségletekre azonban bőven elég a mennyiség - közölte a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) honlapján.

A közlemény szerint az őszi búza 1 millió hektáros betakarítható területének 92 százalékán megtörtént az aratás. A kedvezőtlen időjárás miatt a korábban becsültnél gyengébb, országosan hektáronként 3,7 tonnás termésátlaggal így mintegy 3,5 millió tonnát takarítottak be, amely a tavalyi eredménynél csaknem 20 százalékkal alacsonyabb.

Befejeződött az őszi árpa betakarítása is, ebből 185 ezer hektárról, hektáronként 3,6 tonnás országos termésátlag mellett 665 ezer tonna került a raktárakba. Ez a tavalyi eredménynél mintegy 6 százalékkal alacsonyabb.

A hátralévő időszakban még kisebb területeken folynak aratási munkák, de ezek várhatóan nem lesznek kihatással az országos eredményekre. Jelentős mennyiségű szabad raktárkapacitás áll rendelkezésre, így a learatott áru probléma nélkül betárolható - hívja fel a figyelmet a VM.

Az eddigi vizsgálatok alapján a learatott búza 60-70 százaléka malmi minőségű, így 30-40 százalékot tesz ki a takarmányminőség. A kedvezőtlen időjárási körülmények miatt egyes területeken eltérő mértékben előfordulhatnak gombafertőzések is, de a jelentős fertőzésről felröppent - vélhetően spekulációs szándékú - híreknek nincs alapjuk - szögezi le a minisztérium.

Az idei búzatermés a hazai élelmezési célú szükségletet bőven fedezi. Az árpával és az ősszel betakarítandó kukoricával együtt pedig a jövő évi takarmányigény is várhatóan biztosítható. A belföldi felhasználáson felül jelentős mennyiségű gabonakivitelre is számít a szaktárca.

A magyarországi gabonapiaci árak a nemzetközi tendenciáknak megfelelően július második felétől jelentősen emelkednek, az elmúlt két hétben a búza és az árpa jegyzései 20 százalék körüli mértékben nőttek - emlékeztet a VM.

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.