Orbán: lesz IMF-megállapodás

Kell, szükséges és meglesz. Így nyilatkozott Orbán Viktor kormányfő az EU/IMF-hitelmegállapodásról, hozzátéve, hogy a már megismert súlyos feltételekkel viszont nem kérjük a hitelt.

Orbán Viktor a Magyar Rádió reggeli hírműsorának nyilatkozva egy csütörtöki, az EU pénzügyi és gazdasági bizottsága elé terjesztett „papirosról” beszélt, amely szerinte konkrét feltételeket tartalmazott az EU/IMF hitelmegállapodással kapcsolatban. A sajtó fantáziáját a július 25-ei keltezésű IMF-levél keltette fel, de az EU elé vitt feltételekben nem tíz, hanem vagy harminc feltétel szerepel – közölte a miniszterelnök, újfent a nyugdíjak csökkentését, a családi pótlék megszüntetését és a bankadó azonnali kivezetését mint elfogadhatatlan követelményt megemlítve.

A kormány alternatív javaslatcsomagot készít a tárgyalásokra – erősítette meg a miniszterelnök. Orbán eltöprengett a bürokrácia leépítésén mint feltételen, erről szerinte lehet beszélni, attól függ persze, hogy mi van mögötte.

Orbán kiemelte, hogy az EU elé vitt anyagban most először nem készenléti hitelkeretről, hanem egy elővigyázatossági megállapodás lehetőségéről tesznek említést. A készenléti hitelt komoly feltételek és rendszeres ellenőrzés mellett nyújtja az IMF, míg az elővigyázatossági megállapodáshoz ilyenek nem társulnak – amennyiben nem hív le belőlük pénzt a kormány.

Kitért a munkahelyvédelmi akciótervre, amely az ősz legfontosabb feladata lesz a kormány számára. Határozottan kijelentette, hogy erről nem fognak „lehátrálni”. Eredménynek minősítette, hogy a foglalkoztatás és a munkanélküliségi ráta elérte a válság előtti szintet. Úgy értékelte, hogy a közmunkaprogram siker, az emberek sorban állnak az értelmes munkalehetőségért, mert belátták, hogy jobban megéri szerény, de magasabb összegért dolgozni, mint a segélyre várni.

Méltatta még az államadósság és a devizahitelesek terheinek csökkentésében elért kormányzati sikereket, nem elhallgatva, hogy a devizahitelekben eladósodott vállalatok megsegítésében még van teendője a kormánynak.

Barbara Kauffmann, az Európai Bizottság delegációjának vezetője, Iryna Ivaschenko, a Nemzetközi Valutaalap  budapesti képviseletének vezetője és Thanos Arvanitis, az IMF delegációjának vezetője
Budapest, 2012. július 23. Barbara Kauffmann, az Európai Bizottság delegációjának vezetője (b), Iryna Ivaschenko, a Nemzetközi Valutaalap (IMF) budapesti képviseletének vezetője (k) és Thanos Arvanitis, az IMF delegációjának vezetője távoznak tárgyalásuk után a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének (PSZÁF) budapesti székházából 2012. július 23-án. MTI Fotó: Beliczay László
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.