Orbán-közeli kézbe kerülhet az ország második legnagyobb erőműve

A nemrég gázpiaci botrányba keveredett, offshore hátterű, a kormányfő közeli ismerőse, Garancsi István áttételes résztulajdonában álló MET vásárolhatja meg a francia GdF Sueztől a Dunamenti Erőmű irányító részvénycsomagját.

A MET-csoport érdekeltségébe kerülhet a francia GdF Suez tulajdonában lévő Dunamenti Erőmű többségi részvénycsomagja - értesült a Világgazdaság. Erről csütörtökön (holnap) születhet döntés az erőműtársaságnál.

A Dunamenti Erőmű belülről - szövevényes hálózat
A Dunamenti Erőmű az egyik érintett vállalkozás

A MET Magyarország három hete került a figyelem középpontjába, miután ismeretlenek az interneten olyan, először az Index által idézett, nem cáfolt információkat tettek közzé, miszerint az állami MVM az Orbán-kormánytól kapott különleges jogokkal élve a MET svájci leányvállalatától Ausztriában olcsó gázhoz jutott, amit aztán belföldön a MET Magyarországnak értékesített. A mérlegadatok elemzése szerint az állam ezen jóval kevesebbet kereshetett, mint a Mol résztulajdonában álló, javarészt offhsore-hátterű MET. Igaz, ez utóbbi felvetést a MET - adatok közzététele nélkül - cáfolta.

Az Átlátszó.hu ezt követően a MET kusza, offshore-cégekkel teletüzdelt tulajdonosi hálózatában fellelte Orbán Viktor miniszterelnök közeli ismerősét, a Videoton FC tulajdonosát, Garancsi Istvánt is. Tavalyi információk szerint a miniszterelnök fia, a Videoton-kerettag Orbán Gáspár Garancsi István gellérthegyi lakásában lakik, Orbán Viktor lánya, Orbán Ráhel mellett. Az áttételes MET-tulajdonosok közé tartozik Nagy György vállalkozó is, aki számos más közvetett MET-kistulajdonossal együtt korábban Wallis-érdekeltségekben tevékenykedett, de már tíz éve nincs közük a Wallishoz. Közös üzleteik révén Garancsi István kapcsolatba hozható Hernádi Zsolttal, a Mol elnök-vezérigazgatójával, Nagy György pedig Csányi Sándor Mol-alelnökkel és OTP-bankvezérrel is.

A Dunamenti Erőmű méreteit tekintve Magyarország második legnagyobb erőműve. Korábbi, 2 ezer megawatt (MW) kapacitása közelítette a paksi atomerőműét. Az 1995-ös privatizáció nyomán háromnegyede belga tulajdonba került. Ám számos külföldi összeolvadást követően 2008 óta a francia GdF Suez csoporthoz tartozik. Negyede máig az MVM tulajdonában áll. Noha a külföldi tulajdonosok ez idő alatt folyamatosan fejlesztettek, a gázalapú erőmű elöregedő, rossz hatásfokú blokkjai lassan versenyképtelenné tették a termelést. Noha még 2011-ben is átadtak egy új, a régieket kiváltó blokkot, tavaly már jelentős létszámleépítésekről döntöttek, a Magyar Nemzetnek pedig bejelentették az áramtermelés leállását. Tavalyelőtt az erőmű vesztesége a 2011-es 3,2 milliárdról közel 11 milliárdra zuhant. A napi.hu december végi közgyűlési tudósítása szerint a pénzügyi csőd is napirendre került, ám ez év januárjában ezt leszavazták.

Ezer MW-s hőteljesítményével az egység továbbra is Magyarország második legnagyobb erőművének számít. Fontos szerepet játszik a Mol-tulajdonú százhalombattai finomító hőellátásában is. A Mol a cseh CEZ-zel 2007-ben - kimondva-kimondatlanul a Dunamenti kiváltására - közös erőműtervet jelentett be, ám 2012-ben az elképzelést lefújták. A Mol áttételesen a MET 40 százalékát birtokolja.

A GdF Sueznél az eddigiekhez hasonlóan az ügylet kapcsán semmit nem kívántak mondani. A lap hasonlóan járt a MET-nél is.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.