OECD: nem valószínű újabb recesszió az euróövezetben

Az euróövezetben nem valószínű második recesszió, ugyanis az adósságcsökkentő intézkedések gazdasági növekedést rontó hatását ellensúlyozhatja az export növekedése, a gyengébb euró segítségével.

Így vélekedett az OECD fő közgazdásza, Pier Carlo Padoan a Reuters hírügynökségnek adott nyilatkozatában, amelynek megjelenését az OECD új gazdasági előrejelzéseinek szerdai kiadása elé időzítették.

Padoan leszögezte, hogy az euróövezeti országoknak folytatniuk kell államháztartásuk rendbehozatalát, azt össze kell kötniük növekedést ösztönző reformokkal a nyugdíjrendszerekben, a munka- és egyéb piacokon, és együttműködéssel kell meggyőzniük a kétkedő tőkepiacokat arról, hogy stratégiájuk hiteles.

Az euró 14 százalékkal gyengébb a dollárhoz képest, mint a tavalyi év végén. Ebből az európai exportőrök profitálhatnak, különösen a nagy gazdasági növekedésű ázsiai országokkal folytatott kereskedelemben.

Az OECD fő közgazdásza szerint a gyengébb euró "üdvös fejlemény rövid- és középtávon, miután az euró korábban egy ideig túlértékelt volt, a kínai jüan pedig alulértékelt".

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.