OECD: Japán és USA az élen

Az OECD szerint az USA-ban és Japánban fejlődnek leggyorsabban a cégek a válság utáni időszakban. Az eurózóna gyorsabban nőtt, míg Kína, India és Oroszország gazdasága jóval lassabban reagált a konjunktúrára.

A legnagyobb gazdaságok közül az USA mutatói 100,9 pontról 101,0-re nőttek - ezzel 2008 márciusa óta a legmagasabb ponton állnak, míg a felemelkedő piacok közül Oroszország, Kína és India gazdaságai jóval visszafogottabb növekedést produkáltak.

A párizsi székhelyű OECD havonta közzétett konjunktúramutatója (CLI) 33 országot fed le, melyek mindegyike 2011 februárjától számítva 2013 decemberében érte el a legmagasabb növekedési szintjét.

A japán index a novemberi 101,3 pontról 101.4-re nőtt - ez szintén a válság óta elért legmagasabb érték. Ennek oka valószínűleg a japán központi bank, mely soha nem látott monetáris ösztönző politikával növeli a gazdaságot – magyarázza a Reuters.

Az eurózónában a konjunktúramutató 100,9 pontról 101,1-re nőtt.

A növekedés azonban számos nagy gazdaságot elkerült: a kínai és az orosz CLI-k változatlanok: előbbi 99,3 ponton, utóbbi 99,7 ponton áll. India mutatója enyhén 97,2-ről 97 pontra esett.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.