OECD: Aggasztó az eurózóna növekedése

Az Egyesült Államokban, Nagy-Britanniában, Kanadában, Japánban és Kínában alapvetően kedvező folyamatok bontakoznak ki, de az eurózónában defláció, elhúzódó gazdasági stagnálás fenyeget, miközben Brazília is érdemben lassít. Az eltérő pályák miatt különböző megoldásokra és reformokra lesz szükség – írja hétfőn közzétett őszi előrejelzésében a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD).

Egyre nő a távolság az Egyesült Államok és az eurózóna között. A májusi prognózisához képest mondhatni drámai arányban módosította előrejelzését a fejlett ipari államokat tömörítő OECD, amely párizsi székhelyén mutatta be az új számokat – a Húszak Csoportjának (G-20) hétvégi ausztráliai pénzügyminiszteri értekezlete és az amerikai jegybank (Fed) szerdán végződő kétnapos ülése előtt.

Igaz, idén kevésbé érzékelhető még, hogy elhúz az amerikai gazdaság, de jövőre már nyilvánvaló. A rendkívül zord téli időjárás miatt 2,1 százalékkal bővül az Egyesült Államok gazdasága, szemben a tavasszal várt 2,6 százalékkal, de az eurózóna 1,2 helyett csak 0,8 százalékra lesz képes. Jövőre az amerikai gazdaság viszont 3,1 százalékra gyorsít – bár májusban az OECD még 3,5-re számított –, ám az európai valutaövezet csak 1,1 százalékkal növekedik 1,7 helyett.

Aggasztó magyar szempontból is, hogy Németország idén és jövőre fél-fél százalékkal a tavaszi előrejelzésnél gyengébb teljesítményt nyújthat, s csak 1,5-1,5 százakkal rukkol ki 2014-ben és 2015-ben, Franciaország még szerényebb ütemet hozhat ki magából, miközben Olaszország idén újra visszaesik, jövőre pedig nem növekedik. Itália előrejelzését módosította a legnagyobb mértékben az OECD.

Ehhez képest Nagy-Britannia három, Kanada bő két százalékkal, Kína változatlanul jó hét százalékkal, India a vártnál gyorsabb, hat százalék körüli iramot diktálhat, míg a brazil gazdaság motorjai idén majdnem lefulladnak.

A világgazdaság egészének növekedése elmarad a válság előtti szinttől. A világkereskedelem bővülése is vontatott, a kereskedelemből táplálkozó beruházások aránya sem éri el a korábbi szintet. Az Egyesült Államokban és Nagy-Britanniában a munkanélküliség erőteljesen csökken, de az eurózóna csak most hagyta mögött a válságot követő csúcsot. A foglalkoztatás szintje az OECD téréségben továbbra sem éri el a krízis kirobbanása előtti értékeket.

A friss elemzésnek központi eleme, fő üzenete az, hogy az eurózónában aggasztó folyamatok bontakoznak ki. Elsősorban Németországban, Franciaországban és Olaszországban. A periférián ugyan tapasztalhatóak kedvező jelek, de ezekben az országokban még számos strukturális reformot kellene végrehajtani, miközben súlyos örökség a hatalmas államadósság.

A legnagyobb kockázat az alacsony infláció, amelynek üteme egyre lassul, s a helyzet deflációval, stagnálással és az adósságterhek növekedésével fenyeget. A nullához közelítő infláció megakadályozza, hogy a relatív árak igazodjanak egymáshoz, ami nélkül az eurózónában a keresletet nem lehet megfelelően ösztönözni. Még aggasztóbb, hogy az inflációs várakozások is mérséklődtek kissé, bár eddig lehorgonyzottnak látszottak. De Japánban – emlékeztet rá az OECD – a kilencvenes évek elején hat-tíz évre előre két százalék körüli inflációt vártak, miközben a gazdaságot eluralta a defláció.

Az infláció mellett új kockázatok is felütötték a fejüket. Az ukrajnai és a közel-keleti válság geopolitikai kihívásokkal teli, nem tudni, mit vált ki a skóciai népszavazás eredménye, ha a helyiek a függetlenségre szavaznak. A feltörekvő piacokat újabb sokkok érhetik, különösen a felhalmozott vállalati adósságok miatt, miközben az amerikai monetáris politika szigorítása megint új pénzmozgásokat indíthat meg ezekből a térségekből az Egyesült Államok felé, ami az árfolyamok nagy kilengését hozhatja magával. Ezért ígérkezik izgalmasnak a Fed ülése, hogy milyen magyarázattal szolgál Janet Yellen elnök, hiszen a jegybank San Franciscó-i tagbankjának a kamatemelés időpontját tévesen megítélő befektetőkről szóló tanulmánya máris piaci mozgásokat váltott ki. (Az OECD nem utal ebben a jelentésben Magyarországra, de a forintpiacon most éppen az amerikai várakozások miatti növekvő feszültségnek vagyunk a tanúi.)

A részvény- és kötvénypiacok, a történelmi csúcsokat döntögető tőzsdeindexek és a mélypontok felé közelítő állampapír-hozamok azonban azt sejtetik az OECD szerint, hogy ezek a befektetők félreárazzák a kockázatokat, aminek nagy és hirtelen kiigazítás lehet a vége.

Az eurózónában a monetáris politikának továbbra is lazának kell maradnia, és a stabilitási paktumban rejlő lehetőségeket ki kell használni a növekedés serkentésére. A bankunió létrehozása és a bankok helyzetének tisztázása segíthetné a jegybanki intézkedések hatásának a növelését. Az Egyesült Államokban inkább a középtávú költségvetési és adósságpályára, illetve az infrastruktúra fejlesztésére kellene helyezni a hangsúlyt. Általánosságban az OECD úgy látja: a globális gazdaság nem tudott erőteljes, kiegyensúlyozott és a társadalmi egyenlőtlenségeket mérséklő pályára állni, ezért új reformokat kell bevezetni: serkenteni a versenyt, egyszerűsíteni az adórendszert, csökkenteni például a munkaadókat terhelő járulékokat, mert magasabb foglalkoztatás és bérek nélkül nehéz lesz kibontakozni.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.