Nincs már vagyonadó-kalkulátor

Levették a vagyonadó-kalkulátort az APEH honlapjáról, miután a mai Magyar Közlönyben megjelent az Alkotmánybíróság határozata a vagyonadó lakóingatlanokra vonatkozó részének megsemmisítéséről.

Már nem lehet böngészni a vagyonadó-kalkulátorral, miután az adóhatóság eltávolította a számlálót a honlapjáról. Az Alkotmánybíróság keddi döntése értelmében alkotmányellenes az egyes vagyontárgyak adózásáról szóló törvénynek a lakóingatlanokra vonatkozó része, ezért azt visszamenőleges hatállyal megsemmisítették. Az APEH addig viszont nem tüntette el a számlálót, amíg a határozat meg nem jelent a Magyar Közlönyben. Ma erre is sor került.

Az Alkotmánybíróság többi közt azt is kifogásolta, hogy a kalkulátor nem ad elég segítséget az adóalanyoknak az adóalap megbecsüléséhez. A tapasztalatok szerint nem gyakran egyezett meg a kalkulátor által kiadott becslése az érdeklődők szerint reális árral, a saját felmérésünk 40-50 százalékos találati arányt jelzett. Főleg vidéki ingatlanoknál tapasztaltunk nagyobb arányúó eltéréseket. A gond ezzel az volt, hogy ha 10 százaléknál nagyobbat tévedett (volna) az adóalany, az APEH bírságot és pótlékot is kiszabhatott (volna).

A kalkulátort több mint 600 ezren töltötték ki az elmúlt két hétben, közülük 16 ezren mentették is az adatokat. Az adóhatóság tájékoztatása szerint a mentett adatokat megsemmisítik.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.