NGM: a NAV is a munkahelyvédelmi akciótervért dolgozna

Az adóbeszedés hatékonyabbá tételétől várja a Nemzetgazdasági Minisztérium a munkahelyvédelmi akcióterv forrásfedezetének egy részét.

"A munkahelyvédelmi akcióterv forrásának biztosítása érdekében számolunk azzal, hogy a NAV - ahogyan az elmúlt év végén 40 milliárd forint többletbevételt teljesített – mintegy 2 hónap alatt, úgy idén is programot indít az adóbeszedés hatékonyságának növelésére. Ez pedig hozzájárul ahhoz, hogy a programhoz szükséges 300 milliárd forint teljes mértékben rendelkezésre álljon a költségvetésben" – írja közleményében a Nemzetgazdasági Minisztérium.

Az akciótervnek köszönhetően 300 milliárd forinttal csökkennek a munkavállalók és a kisvállalatok adóterhei. Figyelembe véve, hogy az arányos, egykulcsos adórendszer 500 milliárd forintot hagy az adózóknál, a családoknál, valamint, hogy mintegy 150 milliárd forinttal csökkent a kisvállalatok nyereségét terhelő adó, ezzel a most bejelentett újabb 300 milliárd forintos tehercsökkenéssel összesen mintegy 1000 milliárd forinttal csökken a munkát terhelő adóteher.

Az akciótervtől a kormány elsősorban azt várja, hogy megvédi a jelenlegi munkahelyeket, de az érdekképviseleti szervezetek, a velük folytatott megbeszéléseken hangsúlyozták a programnak köszönhetően erősödhet a munkahelyteremtés is.

Ilyen mértékű, közel 1000 milliárd forintot kitevő munkavállalók és kisvállalatok adóterheinek könnyítését segítő intézkedés nem volt az elmúlt ciklusokban, ezért a Kormány joggal várja el, hogy a nagyságrendileg kisebb adót az érintettek befizetik. 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.