Nem likviditási gondok miatt függesztették fel az alapokat

A tíz napos felfüggesztéssel az ingatlanbefektetési alapok időt kaptak arra, hogy megismertessék az ügyfeleikkel a speciális terméküket, és eloszlassák azt a tévképzetet, amikor azokat a rövi távú befektetésekhez hasonlítják az ügyfelek. Likviditási problémája jelenleg egyetlen alapnak sincs.

Nem azért kellett tíz napra felfüggeszteni az ingatlanalapokat, mert likviditási gondjaik lennének – jelentette ki Farkas István, a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének elnöke a Befektetési Alapkezelők és Vagyonkezelők Magyarországi Szövetségével tartott közös sajtótájékoztatóján (BAMOSZ). Mint mondta, erre azért kerülhetett sor, mert azt látták, a befektetők egy része nincs tisztában az ingatlanalapok sajátosságaival, például a rövid távú befektetések hozamaival hasonlítják össze.

A felfüggesztéssel az alapok időt kapnak arra, hogy elmagyarázzák a különbséget. Emellett az érintett cégeknek át kell alakítaniuk a szabályzatukat úgy, hogy alapesetben 90 napra fizetnek – ezt egyébként a jogszabály megengedi - a jelenlegi három helyett.

Farkas nem kívánta kommentálni azt az értesülést, mely szerint egy készülő törvénymódosítással a 90 napot 180-ra emelnék, és lehetőséget adnának az alapoknak a zártvégűvé alakulásra. Ugyanekkor azt mondta, minden olyan elképzelést támogat, ami segíti az alapokat a piaci körülményeknek megfelelő működésben, és az előbb említett két feltétel megváltoztatása ilyen lenne.

Szalai Sándor, a Bamosz elnöke szerint az elmúlt hetek visszaváltási hulláma miatt nem tartható fent az a gyakorlat, hogy az ingatlanalapok három nap alatt kifizetik a befektetési jegyeket. Ez – tette hozzá –nem azt jelenti, hogy ne lenne meg a befektetők pénze, de az ingatlanok eladása időigényes.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.