Nem lesz új vagyonadótörvény

A kormány mai ülésén megvizsgálta a lehetőségeket az Alkotmánybíróság tegnapi döntése kapcsán, és arra jutott, hogy idő hiányában a választásokig nem terjeszt be új javaslatot, hanem áttekinti a költségvetés tartalékait, fejezeteit. Bajnai Gordon szerint a kieső bevételeket pótolni kell.

Sajtónyilatkozatban ismertette a kormány döntését a vagyonadó elbukása ügyében Bajnai Gordon kormányfő. A kormány jogászaival, a kormányt támogató paralmenti frakciók vezetőivel konzultálva arra jutottak, hogy a választásokig rendelkezésre álló idő már nem elég ahhoz, hogy a parlament el tudja fogadni az Alkotmánybíróság aggályaira választ adó jogszabályt. A kieső mintegy 50 milliárd forint bevétel pótlásáról viszont gondoskodni kell, a hiánycélt tartani kell - szögezte le a miniszterelnök. A kormány ezért megvizsgálja, milyen intézkedéseket lehet hozni a költségvetésben, ennek során áttekintik a tartalékokat, a fejezeti előirányzatokat.

A kormány mai ülésén megvizsgálta a lehetőségeket az Alkotmánybíróság tegnapi döntése kapcsán
vagyonadó

Az nem volt egyértelmű a nyilatkozatból - az újságírók nem kaptak lehetőséget kérdések feltevésére - hogy a szükséges intézkedéseket még a Bajnai-kormány hozza meg, vagy az áttekintést követően ajánlást tesznek le a következő kormány asztalára, rá bízva a döntést. Bajnai úgy fogalmazott, a következő parlament előtt áll a lehetőség, hogy új törvényt alkosson - az Alkotmánybíróság ugyanis kimondta, hogy a vagyonadó alkotmányosan bevezethető, a szabályok módosításával. (A pontosság kedvéért: az Alkotmánybíróság a határozatában nem vagyonadót említ, hanem azt mondja ki, hogy az ingatlanadózás nem ellentétes az Alkotmánnyal - a szerk.). Ugyanakkor arról is beszélt, hogy az új Országgyűlésnek kell választania: a tehetősebbek vagy a szegényebbek terheit növeli - mint mondta, ő az előbbit választaná. Ezzel pedig a következő kormány hatáskörébe utalta a döntést - látszólag. Szollár Domokos kormányszóvivő szerint azonban erről szó sincs. A döntéseket a Bajnai-kormány fogja meghozni - közölte a nollal. Cikkünk arra a megállapítására, hogy a Bajnai-kormány vállalta, a választások előtt, márciust követően már nem hoz érdemi döntéseket, pedig úgy reagált, hogy az a vállalás a kinevezésekre, a támogatási szerződésekre, illetve a közbeszerzésekre vonatkozott.

Bajnai a beszédében többszor hangsúlyozta a szolidaritást, illetve azt, hogy a bérekre, munkára rakódó terhek csökkentése az ország érdeke, mert növeli a versenyképességet.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.