Nem fosztották ki az ingatlanalapokat

A vártnál lényegesen kevesebben kezdeményezték tegnap befektetési jegyeik visszaváltását az ingatlanalapoknál a tíz napos zárlat lejárta után. A veszély még nem múlt el teljesen, a felügyelet azonban éberen őrködik a piac felett.

Egyelőre úgy tűnik: eredményes volt a pénzügyi felügyelet mentőakciója és sikerül megfékezni az ingatlanalapokat sújtó tőkekivonási hullámot. Az alapkezelőktől beérkezett adatok szerint a tegnapi forgalom messze elmaradt az ingatlanalapok november 7-i felfüggesztése előtti tíz nap átlagos forgalmától – mondta lapunknak Binder István, a PSZÁF szóvivője. A lapunk által megkérdezett három legnagyobb és együttesen – a nettó eszközérték alapján – a piac csaknem kétharmadát lefedő ingatlanalapot tegnap nem rohanták le a befektetési jegyüket visszaváltani szándékozó ügyfelek.

Az Ersténél megkeresésünkre elmondták, hogy a fiókokban nem volt roham, de az ügyfelek érdeklődtek a lehetőségekről, az OTP-nél úgy fogalmaztak, hogy az értékesítési csatornák közül a bankfiókokban volt mérhető ügyfélérdeklődés a befektetők részéről, akiknek egy része megbízást adott jegyei visszaváltására, míg a Raiffeisennél fokozott érdeklődést és kivonásokat is tapasztaltak a nap folyamán, de rohamról ennél a banknál sem beszéltek.

Az előzetesen vártnál jóval kevesebb visszaváltás vélhetően nem annak köszönhető, hogy az ügyfelek belátták volna: az ingatlanalapok hozamát nem lehet reálisan összevetni más, rövidtávú befektetésekkel. A többségnek inkább az szeghette kedvét, hogy az alapok az eddigi három helyett ezentúl alapesetben kilencven forgalmazási napra fizetnek, így nem tudják megtakarításukat azonnal kivenni, hogy azt bankbetétekben kamatoztassák. A kilencven nap ugyanis azt jelenti, hogy, ha valaki például tegnap adott megbízást befektetési jegyének visszaváltására, akkor csak április elején jut majd pénzéhez.

A jelenlegi viszonylagos béke azonban hamar semmivé válhat. Az Erste ugyanis decembertől átáll a harmincegy napos fizetésre, míg a Raiffeisennél a tervezett zártvégűvé alakulás gyorsíthatja fel az elszámolás folyamatát. Ha ugyanis az utóbbi alapnak sikerül az átalakulást a kilencven forgalmazási napnál hamarabb lezongoráznia, akkor azokat a befektetőket, akik nem kívánnak részt venni a zárt alapban és visszaváltanák jegyeiket, hamarabb kifizeti a Raiffeisen (amely egyébként, miután zártvégű lett, tőke- és hozamgaranciát nyújt majd ügyfeleinek).

A Raiffeisenen kívül eddig csak a MAG Ingatlanbefektetési Alap jelezte, hogy zártvégű alakul. Ez az alap is lehetőséget ad a befektetési jegyek visszaváltására azoknak az ügyfeleknek, akik nem szeretnék kivárni a tervezett négyéves futamidő végén.

A PSZÁF mindenesetre éberen őrködik az ingatlanalapok felett. Az alapkezelők most naponta szolgáltatnak adatokat a tőkekivonás alakulásáról, így ha szükség lenne rá, a pénzügyi felügyelet azonnal be tud avatkozni.

A BAMOSZ és a PSZÁF vezetői nyugtatják az ingatlanalapok befektetőit
A BAMOSZ és a PSZÁF vezetői nyugtatják az ingatlanalapok befektetőit
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.