Nem baj, hogy csalt a Volkswagen, a szakértők engedélyeznék a dupla szennyezést is

Az európai kormányok megjutalmazzák a csalókat, és közömbösek állampolgáraik egészsége iránt - ez a visszhangja a tagállami szakértők javaslatának, amely engedélyezné, hogy 2019-ig a valós légszennyezés az uniós szabályok által megengedettnek a duplája legyen.

2019 szeptemberéig az uniós jogszabályok által megengedett légszennyezés dupláját engedélyeznék a dízelautóknak az Európai Unió gépjárművekkel foglalkozó technikai bizottságában dolgozó tagállami szakértők – adja hírül a Bruxinfo magyar nyelvű portál.

Mint ismert, a botrányt az robbantotta ki, hogy számos dízelautó – elsőként a Volkswagenre bizonyosodott ez rá – valós körülmények között sokkal jobban szennyezi a levegőt, mint az ellenőrzésre szolgáló laboratóriumi környezetben. Sőt, a Volkswagen egy, a teszt körülményeit érzékelő szoftvert telepített az autóiba, hogy megtévessze az ellenőrzést.

A szakértők azzal indokolták megengedő álláspontjukat, hogy rövid távon technikai korlátokba ütközik az autók tényleges szennyezőanyag-kibocsátását hozzáigazítani az előírásokhoz. Így inkább hozzájárultak, hogy két lépcsőben 2019. szeptember 1-jéig teljesítsék az új járművek az előírt értékeket a tényleges használat körülményei között.

Az állásfoglalás nagy felzúdulást váltott ki környezetvédő szervezetek és a környezeti szempontokat tiszteletben tartó politikusok körében. A Greenpeace képviselője úgy nyilatkozott: az európai kormányok megjutalmazzák a csalókat. Egy holland szocialista politikus kijelentette: az európai kormányok nem akarnak tanulni a VW-botrányból, és közömbösek az állampolgáraik egészsége iránt. Az autógyártók újabb öt éven át fittyet hányhatnak a normákra, és még 2020-tól is 50 százalékkal több szennyező anyagot bocsáthatnak ki a jelenleg megengedettnél.

Az Európai Bizottság közleményt adott ki, amelyben hangsúlyozta: a 2017-től fokozatosan életbe lépő szigorítás is előrelépést jelent majd, mivel jelenleg némely típusok szennyezőanyag-kibocsátása 400 százalékkal is meghaladja a határértéket.  

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.