Negyedével nőtt a külföldön dolgozók száma

Egy év alatt 18,3 ezerrel nőtt azon magyarok száma, akik családjuk jobb megélhetéséért tartósan külföldön vállaltak munkát. Tavaly szeptemberben már közel százezer ilyen honfitársunkról szerzett információt a KSH. Ennél sokkal többen vannak.

Egy év alatt 18,3 ezerrel nőtt azon magyarok száma, akik családjuk jobb megélhetéséért tartósan külföldön vállaltak munkát. A Központi Statisztikai Hivatalnak a 2013 első kilenc hónapjának munkaerő-piaci folyamatait elemző pénteken közzétett tanulmánya szerint 97,5 ezren dolgoztak külföldön, azaz 23,5 százalékkal többen, mint az előző év a hasonló időszakában.

Ennél azonban lényegesen többen vannak munkavállalási céllal külföldön, hiszen a KSH összeírói csak azokat sorolják a "külföldi telephelyen dolgozók" kategóriájába, akik a megkérdezett háztartás fenntartásához családtagként anyagilag is hozzájárulnak, és egy évnél többet nem töltöttek még el határainkon kívül. Magyarán ha egy házaspár veszi sátorfáját, annak nem lesz nyoma a statisztikában, csak ha a szüleikkel éltek és anyagilag is támogatják őket, magyarán ha a köldökzsinór nem szakadt még el.

Értelemszerűen az egy évnél régebben kint dolgozók is kiesnek a statisztikából, ezért sem lehet megbízható adatokkal rendelkezni a magyar vendégmunkások táborának nagyságáról és összetételéről. A becslések 300 ezer fő körülire teszik a számukat. A legutolsó, 2012 egészét felölelő KSH-adatok szerint a népszerűségi lista élén stabilan Ausztria áll, mögötte Németország és az Egyesült Királyság következik.

A foglalkoztatási és munkaerő-piaci statisztika is az előbb említett kritériumok alapján veszi számba a külföldön dolgozókat. Azt viszont nem részletezi a KSH anyaga, hogy a külföldön dolgozók közül hányan és melyik országban folytatnak pénzkereső tevékenységet. A KSH-nál megtudtuk, hogy egy másfél évig tartó ciklusban mintegy 35 ezer háztartást választanak ki és keresnek fel háromhavonta a munkatársaik, hogy feltérképezzék a család "munkaerő-piaci jelenlétét".

Válaszaikból – melyek ellenőrzésére a kérdezőknek nincsen felhatalmazása – állnak össze a sokszor és sok szempontból vitatott statisztikák, amelyeket előszeretettel értelmeznek saját szempontjaik szerint a politikusok. Kétségtelen tény, hogy a KSH a nemzetközi standardok szerint jár el, a hiba nem az ő készülékében keresendő.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.