Navracsics felelősségre vonná a trafikmutyizókat

A közigazgatási és igazságügyi miniszter elmondta: volt olyan kormányzati fórum, ahol felszólalt a visszaélésekkel szemben.

Büntetőjogi felelősségre vonást sürget Navracsics Tibor közigazgatási és igazságügyi miniszter a dohánykoncessziós pályázatokon esetlegesen előfordult visszaélések miatt. Navracsics Tibor erről a HírTv Magyarország élőben című műsorában beszélt.

"Nem vagyok híve annak, hogy valaki rokonait üzletrészhez juttatja" – fogalmazott Navracsics Tibor –, vagy visszaél esetleg egy olyan pozícióval, amelynek révén üzletrészhez juttathatja. A miniszterelnök-helyettes véleménye szerint ha hivatallal való visszaélés vagy akár korrupció valósul meg, akkor élni kell a büntetőjog adta eszközökkel, azaz ha valaki ilyen esetekről tud, akkor ki kell vizsgálni az ilyen eseteket.

Arra a kérdésre, hogy erről beszélt-e kormányülésen vagy frakcióülésen, Navracsics azt válaszolta: "volt már olyan fórum", ahol szóvá tette. A fogadtatásról szólva úgy fogalmazott: "volt, aki odafigyelt rá és volt, aki nem".

Mint arról korábban beszámoltunk, Szekszárdon hangfelvétel, Hajdúszoboszlón pedig levél bizonyítja, hogy a helyi Fidesz-frakciók egyeztettek a szóba jövő pályázókról, hogy ki közülük a fideszes és ki nem az. A fideszes jelöltek nevei később a pályázat nyertesei között bukkantak fel.

A leleplezéssel kapcsolatban Horváth István szekszárdi polgármester sajtótájékoztatón közölte: nem kíván lemondani. Szerinte a hangfelvételen hallható beszélgetés csak egy informális megbeszélés volt, nem hivatalos frakcióülés.

Korábban Lázár János, illetve Giró-Szász András kormányszóvivő hasonló nyilatkozatai nyomán Horváth István polgármester sem látott semmiféle kivetnivalót  abban, hogy egymás között politikai hovatartozásuk alapján minősítették a pályázókat. A Lázárhoz és Giró-Szászhoz hasonlóan a polgármester azzal érvelt, hogy neki nem volt ráhatása a pályázati döntésre, neki pedig, mint elöljárónak, "mindenről tudnia kell."

A területért, így a pályázatért is felelős Németh Lászlóné nemzeti fejlesztési miniszter lapunk többszöri, ismételt kérdésére sem válaszolta meg: kivizsgálja-e, hogy kikerülhettek-e a pályázók adatai a helyi fideszes frakciókhoz, illetve később a politikai testületeknek volt-e ráhatása a pályázati döntéseknél.

Közben a Központi Nyomozó Főügyészség bekérte a szekszárdi megbeszélésről szóló hangfelvételt.

Könnyen lehet, hogy komoly munkája lesz a nyomozó hatóságoknak. Lapunk az olvasók visszajelzései alapján történő Trafikpax-összesítése szerint az 5400 koncesszióból már több, mint 1300-nál valószínűsíthető, hogy fideszes vagy valamelyik nagyobb gazdasági tömörüléshez – CBA-hoz vagy dohánycégekhez – kötődő trafikgyőztesekről van szó. Lapunk nemrégiben megírta: a trafikpályázat lebonyolításáról szóló döntés a Fidesz legfelsőbb vezetésében született meg.

Orbán Viktor miniszterelnököt Lázár János folyamatosan tájékoztatta a trafikpályázat történéseiről.

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.