Trafikügy : Orbán mindenről tudott

„Mire való a kétharmad, ha nem döntjük le azokat a tabukat, amelyekről mindenki tudja, hogy le kell dönteni őket? Erre kaptunk felhatalmazást, nem arra, hogy elkerüljük a konfliktusokat, és a népszerűségi görbéket figyeljük” – ezt Lázár János mondta a Heti Válasznak immár annak a tudatában, hogy Hadházy Ákos szekszárdi fideszes képviselőnek hangfelvétele van arról, hogy a helyi városvezetés egyeztetett a dohányboltokra pályázókról.

Horváth István fideszes polgármester a felvételen azt mondja: „a győzteseknek elkötelezett jobboldaliaknak kell lenniük”. Úgy tudjuk, e hangfelvételről már május eleje óta tudtak „kormánykörök” is. Ennek ellenére a Fideszben nem volt pánik: bíztak abban, hogy a választásokig a rezsicsökkentés-kampány, illetve a Portik-ügy elég lesz a figyelemeltereléshez. Azon, hogy a történtek komoly népszerűségvesztést okozhatnak, fideszes politikusok korábban csak mosolyogtak.

Most már kevésbé: egyre inkább érzékelhető, hogy a kormányzati-fideszes kommunikáció mindent megtesz a trafikbotrány lokalizálása érdekében. Giró-Szász András szóvivő például tegnap azt mondta, a kormány helyi ügynek tartja, ezért nem is foglalkozik a szekszárdi pályázatokkal. Ugyanakkor Mesterházy Attila MSZP-elnök jelezte, hogy nem csak Szekszárdról van szó: előkerült egy levél is, amit állítólag Kocsis Róbert, a Fidesz hajdúszoboszlói elnöke írt Bodó Sándornak, a megye fideszes elnökének.

Ebben a pályázatra jelentkezőket véleményezték. Így megdőlni látszanak azok a nyilatkozatok, hogy „a trafikpályázatok teljesen nyílt, előre közölt és tudott szabályok alapján zajlottak”. A botrány „eltartásának” egy másik kommunikációs fogása, hogy a hangsúlyt arra teszik: a szekszárdi frakcióülés (ezt mondta tegnap a polgármester, Horváth István is) „magánbeszélgetés” volt.

Gulyás Gergely fideszes képviselő pedig a Hír TV-ben már arról beszélt, hogy igazából az a kérdés, a pályázatokat zsűriző Nemzeti Dohánykereskedelmi Nonprofit Zrt.-t befolyásolták-e a döntéshozatal során kívülről illetéktelenek. Vagyis a civil Gyulay Zsolt által vezetett zrt.-t próbálják előretolni. Egy kormányközeli forrásunk szerint sem a kormányülésen, sem a Fidesz elnökségi ülésén „nem szerepelt napirenden semmilyen trafiklista”, ahogy a választókerületi elnökök szokásos hivatalos tanácskozásain sem.

De már vannak olyan vélemények, hogy „a kínosnál is kínosabb, hogy már csak a fideszesek macskája nem nyert koncessziót”. Ugyanakkor volt olyan fideszes képviselő, aki a Parlamentben munkatársunknak azt mondta: „Valamit jól csináltunk, ha ennyi Fidesz-közeli nyert trafikot. Akkor csináltuk volna rosszul, ha szocik nyernek ilyen arányban.” Már jobboldali véleményformálók is szégyennek tartják a botrányt. „Nehezen magyarázható, ezért nem is kell magyarázni. Minimum szégyellni kell” – írta például Bayer Zsolt, aki köztudottan bizalmas kapcsolatban van Orbán Viktorral.

Téved azonban, aki azt a következtetést vonná le ebből, hogy a miniszterelnök így „üzen” Lázár Jánosnak, és ekképp fejezi ki rosszallását államtitkára felé. Amiről Lázár János tudott, arról Orbán Viktor is tudott – az államtitkár a trafikrendszer átalakításakor nem magánakciót hajtott végre. Lázár egy a botrány kirobbanásakor tartott tájékoztatón maga mondta: napi kapcsolatban lévén a miniszterelnökkel nem tudta megkerülni, hogy ne egyeztessen vele. Különösen, hogy „időnként több időt töltök vele, mint a feleségemmel” – mosolygott.

Horváth István szekszárdi polgármester nem mond le
Horváth István szekszárdi polgármester nem mond le FOTÓ: KISS DÁNIEL
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.