Nagykönyv a hazai járműgyártásról, mely a GDP 8-10 százalékát adja

Magyarországon az autóiparban 3-400 ezer forint bruttó összeget keresnek havonta a műszaki diplomások, a szerelők bére átlagosan 139 ezer forint – derül ki A magyar járműgyártás nagykönyvéből, amelyet csütörtökön mutatott be kiadója, az autopro.hu szakportál és a Lapcom Kft. Győrött.

A hazai járműipar szervezeteinek jelen lévő vezetői a könyv mellett az ágazat eredményeit is méltatták. Pintér István, a Magyar Gépjárműipari Szövetség elnöke fontosnak tartotta hangsúlyozni, hogy a járműipar a hazai GDP 8-10 százalékát adja. Több mint százezer embert foglalkoztat ez az ágazat, tette hozzá Kokas Tamás, a Nemzeti Külgazdasági Hivatal osztályvezetője. Elmondta: a járműipari befektetők által teremtett egyetlen munkahely még legalább négy-hat beszállítói állást hoz létre.

Rupp Herbert, a Magyar Járműalkatrész-gyártók Országos Szövetségének elnöke pedig arról beszélt, hogy az ágazat a válság után hamar talpra állt, s bár újabb recessziók várhatóak, a járműipar életképes marad. Kár, hogy jó néhány kiemelkedő magyar szakember külföldi világcégeknél érvényesíti a tudását, fájlalta az elnök.

Vincze- Papp Sándor, a Magyar Buszgyártók Szövetségének elnöke kijelentette: igenis van buszgyártás Magyarországon, megrendelői igény esetén a jelenlegi kapacitással is évente legalább ezer buszt lehetne összeszerelni hazánkban.

Szammer István, a Lapcom ügyvezető igazgatója, s Koloszár Tamás, az autopro.hu főszerkesztője szerint a most megjelent, s digitálisan is lapozható két nyelvű nagykönyvben 700 autóipari cég neve szerepel. A tanulmányok szerzői között található többek között Martin Winterkorn, a Volkswagen konszern igazgatótanácsának elnöke is, aki az elektromobilitás jövőjét vázolja fel.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.