Nabucco-csúcs: márciusra kellenek a kormányközi megállapodások

Az unió energiaügyi biztosa nem kertelt: márciusra a Nabucco-projekt kormányközi megállapodás végleges szövegének el kell készülnie.

Március végére el kell készülnie a Nabucco-projekttel kapcsolatos kormányközi megállapodás végleges szövegének és a projektben részt vevők támogatói nyilatkozatának is ahhoz, hogy a vezeték minél hamarabb megvalósulhasson - mondta Andries Piebalgs, az unió energiaügyi  biztosa a Nabucco-csúcstalálkozón kedden Budapesten.

Hangsúlyozta, májusban már konkrét válaszokat kell adni a kérdésekre, mert ha ez nem történik meg, akkor veszélybe kerülhet a projekt. Az energiaügyi biztos azt mondta, a projekttel kapcsolatban vannak még jogi problémák, ezek megoldásához az érintett tagállamoknak uniós szintre kell átadniuk szuverenitásuk egy részét.
Az unió számára az energiaforrások és a szállítás diverzifikációja mellett nagyon fontos az is, hogy az EU-ban válságkezelő mechanizmus épüljön ki, legyenek gáztárolók és jól fejlett, jól összekapcsolt gázrendszer, gázpiac alakuljon ki. Csak így lehet ugyanis szükség esetén gyorsan és megfelelően cselekedni -  mutatott rá Andries Piebalgs.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.