Munkanélküliségben újra jobban teljesítünk

Zsugorodó munkanélküliség és munkanélküliségi ráta – ezt látja Magyarországon a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

A KSH gyorstájékoztatója szerint az idén augusztus és október vége között a munkanélküliek száma az egy évvel korábbihoz képest 27 ezer fővel, 290 ezerre, a munkanélküliségi ráta 0,7 százalékponttal, 6,4 százalékra csökkent.

A férfiakat alacsonyabb szintű munkanélküliség jellemezte, ugyanakkor a javulás a nők esetében nagyobb mértékű volt.

Az augusztus és október vége közti időszakban az egy évvel korábbihoz képest a 15–74 éves munkanélküli férfiak száma 11 ezer fővel, 152 ezer főre, munkanélküliségi rátájuk 0,6 százalékponttal, 6,2 százalékra csökkent. A munkanélküli nők száma 16 ezer fővel, 138 ezer főre, munkanélküliségi rátájuk 0,9 százalékponttal, 6,6 százalékra mérséklődött.

A 15–24 éves korosztály munkanélküliségi rátája 3,6 százalékponttal, 16,2 százalékra csökkent, jóllehet a munkanélküliek egyötöde továbbra is ebből a korcsoportból került ki.

A 25–54 évesek, azaz a munkavállalás szempontjából „legjobb” korúak és az 55–64 évesek munkanélküliségi rátája is mérséklődött. Előbbieké 0,5 százalékponttal, 5,6 százalékra, utóbbiaké szintén 0,5 százalékponttal, 5,7 százalékra.

A munkanélküliség átlagos időtartama változatlanul 19,1 hónap; a munkanélküliek 49,2 százaléka legalább egy éve keres állást, vagyis tartósan munkanélkülinek számít.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.