Munkaerőtoborzás a versenyszférában

A nemzetgazdaságban áprilisban 2,844 millióan álltak alkalmazásban, 15,7 ezerrel többen, mint az előző hónapban és 110 ezerrel (5,6 százalékkal) többen, mint 2013 áprilisában. A többlet a versenyszférában csapódott le, itt áprilisban az előző hónaphoz képest 11,1 ezerrel nőtt az alkalmazottak száma, ezzel folytatódott foglalkoztatási helyzet javulása a nem költségvetési pénzekből finanszírozott munkahelyek esetében.

A legalább öt főt foglalkoztató vállalkozásoknál összesen 1,861 millióan dolgoztak, ez az egy évvel korábbinál 3,1 százalékkal magasabb szám. A cégekhez 14,2 ezer közmunkást helyeztek ki, számuk a márciusihoz képest nem változott. A téli közmunkaprogram záró hónapjában 212 ezer főre nőtt az ennek keretében foglalkoztatottak száma. A költségvetés 869 ezer dolgozót tartott el, márciushoz képest ez hatezres plusz.

Az első négy hónap átlagában a bruttó átlagkereset 2,4 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbi időszakét, 232 ezer forintra jött ki a Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint. Amennyiben a statisztikát „csúfító”, alulfizetett, 77 ezres bruttó bérrel honorált közmunkásokat nem vesszük figyelembe, más sokkal szebb a kép: a bruttó a 246 ezer forintot közelíti, 6,5 százalékkal magasabb a 2013-as bázisidőszakénál. a költségvetésben dolgozóké 234 ezer, a nonprofit szervezeteknél pedig 226 ezer forint volt az átlagbér.

Az első négy hónap alapján a bruttó átlagkeresetek szokás szerint a pénzügyi, biztosítási tevékenység gazdasági ágban voltak a legmagasabbak (504 700 forint), ezt az információ és kommunikáció (470 200 forint), valamint az energiaipar (villamosenergia-, gáz-, gőzellátás, légkondicionálás) követte (399 000 forint). A legkevesebbet a humán-egészségügyi, szociális ellátás (136 800 forint), a szálláshely-szolgáltatás, vendéglátás (153 300 forint), illetve a mezőgazdaság, erdőgazdálkodás, halászat (167 100 forint) ágakban dolgozók kerestek.

A nemzetgazdasági tárca az adatokat üdvözlő közleményében azt emeli, ki, hogy a Magyarországon dinamikus reálbér-emelkedés tanúi lehetünk: a tavalyi áprilishoz képest - a nulla százalék környéki infláció mellett – a bérek vásárlóereje 4,2 százalékkal lett magasabb. Ebben oroszlánrészt tulajdonítanak a saját intézkedéseiknek, úgy is, mint a rezsicsökkentésnek, a közszféra béremeléseinek, a munkahelyvédelmi akciótervnek és az aktivitást ösztönző lépéseiknek.

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.