Mostantól tőzsdei cég a Wizz Air

Meglehetősen gyorsan és sikeresen lezárult a Wizz Air tőzsdei bevezetése Londonban. Egy részvény ára 11,5 font, mintegy 4800 forint, ez alapján azt mondható: Váradi József akciója sikeres volt. Örülhetnek az alapítók is: jó áron szállhatnak ki a cégből.
Sikeresen megtörtént a Wizz Air részvényeinek árazása, így immár minden feltétel adott ahhoz, hogy mihamarabb elinduljon a kereskedés a londoni tőzsdén. A magyar központú diszkont-légitársaság 23,3 millió törzsrészvényt visz piacra 11,5 fontos árfolyam mellett. Ez majdnem 270 millió font, körülbelül 350 millió eurót jelent. (Több, mint százmilliárd forint.)

A légitársaság a "WIZZ" szimbólumot kapja a londoni tőzsdén, magyar állampolgárok olyan brókercégeken keresztül vásárolhatnak részvényeket, melyeknek van hozzáférésük a londoni tőzsdéhez. Több ilyen is van.

A Reuters hírügynökség korábbi értesülései alapján 1015-1200 penny közöttre tette a kibocsátási árat. A most meghatározott ár tehát ennek a felső sávjában van, tehát Váradi József akciója sikeresnek tekinthető. Mintegy egy hete a Reuters úgy értesült, hogy az eredetileg tervezettnél jóval többet, mintegy 300 millió eurót szeretne bevonni a légitársaság. Ennek egyik magyarázata lehet, hogy az igen jó ár mellett több alapító tulajdonos most látja elérkezettnek az időt arra, hogy részben vagy egészben pénzzé tegye eddigi befektetéseit és kiszálljon a légitársaságból.

Február negyedikén, a tőzsdei megjelenés második bejelentésekor Váradi József, alapító és vezérigazgató arról beszélt, hogy 150 millió eurós tőkeemelést szeretnének végrehajtani, s a tranzakciót az első negyedév végén zárni kívánják. Ez a részvények mintegy húsz százalékát jelenti. Lesz másodlagos részvényeladás is – vagyis a jelenlegi tulajdonosok közül is lesznek, akik eladják a részesedésüket, de ennek mértéke egyelőre nem ismert.

A fő tulajdonos Indigo, a most eladó tulajdonosok és egyes igazgatósági tagok 180 napig nem adhatnak el részvényeket a mostani kibocsátást követően. A dolgozók és az ügyvezető igazgatóság tagjai számára pedig 360 napig él a részvényértékesítés tilalma, vagyis a mostani kibocsátás mindenkinek döntéashelyzet.

A társaság közleménye szerint a rögtön a tőzsdére lépést követően a kibocsátott részvények száma 52 263 615 darab, a kibocsátási árral számolva ez 601 millió fontos kapitalizációnak felel meg. A teljes részvényállomány ennek cirka háromszorosa, pontosan 126 611 002 darab lesz. Ebből 52 millió törzsrészvény és 48,8 millió szavazati joggal nem rendelkező, átváltható papír, melyek 1-1 arányban válthatók át törzsrészvényre. 1,15 millió részvény pedig a dolgozói részvényopciós programhoz tartozik, vagyis a légitársaság és a tőzsdei megjelenését segítő londoni tanácsadó cég számításai szerint a teljes részvényszámmal és a kibocsátási árral számolva 1,456 milliárd fontos érték adódik a a teljes Wizz részvénytömegre, vagyis ez nevezhető a cég elméleti értékének.

- Ez egyébként arányaiban a legnagyobb érték, amit diszkont légitársaságok eddig produkálni tudtak - mindezt Váradi József vezérigazgató mondta londonból egy telefonkonferencián, melyen kérdéseket sajnos - technikai okok miatt - nem tudtunk feltenni. Mindenesetre, a kereskedés első fél órájában közel kétezer kötést regisztráltak, de az árfolyam 42 pennyit esett, majd emelkedésnek indult, amikor legutóbb néztük, fél tizenegy környékén, több, mint öt százalékos pluszban álltak a papírok. 

A légitársaság nettó 103 millió fonthoz jut, míg azok a menedzsment-tagok, dolgozók és volt dolgozók és egyéb, a céghez köthető emberek, akiknek tulajdonrészük van a vállalatban és az elsődleges részvénykibocsátás alkalmával adnak el, 154 millió fonthoz jutnak. így tevődik össze a már említett 350 millió euró.

A portfolio számítása szerint a tőzsdére lépést követően a nagytulajdonos, az Indigo a szavazati jogok 19,6 százalékát birtokolja, övék 48 millió átváltható részvény és 26,3 millió eurónyi átváltható kötvény. Ha ezeket törzsrészvényre váltják, abban az esetben a részvények 58,3 százaléka lesz a cégé, a törzsrészvényeknek pedig a 41,7 százaléka.

A kibocsátás idején az 52,2 millió törzsrészvény 71,7 százalékos közkézhányadot jelent, ha pedig a részvényesek érvényesítik a túljegyzési opciót, akkor 78 százalék fölé emelkiedhet.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.