Most bezzeg hallgat a horvát ügyészség

Folyamatban lévő ügyben nem adhatunk tájékoztatást – válaszolta a horvát korrupcióellenes hivatal, az USKOK a Népszabadságnak arra a kérdésére, mit lépnek Hernádi Zsolt ügyében.

Nem válaszolt a Népszabadság azon kérdéseire a korrupció és szervezett bűnözés elleni szervezett fellépést irányító horvát hatóság, az USKOK, hogy küldtek-e, vagy küldenek-e bármilyen megkeresést a magyar hatóságoknak Hernádi Zsolt ügyében.

Amint arról a Népszabadság ma beszámolt, a magyar Legfőbb Ügyészséghez mindmáig semmiféle megkeresés nem érkezett az ügyben a horvát hatóságtól, miközben az három hete jelezte, hogy újraindította a nyomozást, kérést küldött a "gyanúsított" kihallgatásának kezdeményezéséről, és a válasz függvényében dönt arról, kiadja-e az európai elfogatóparancsot. Ez utóbbi kemény lépés, amely Horvátország uniós tagságával vált lehetővé, és tulajdonképpen arra kötelezné a magyar hatóságokat, hogy saját vizsgálatuk eredményétől függetlenül adják át saját állampolgárukat az uniós társszervnek. (Mint ismert: a magyar szervek a korábbi horvát kérés alapján saját nyomozást folytattak, és arra jutottak: Hernádi Zsolt nem érintett a volt horvát államfő korrupciós ügyében).

Az USKOK szóvivője, Vuk Đuričić mai cikkünk megjelenését követően, délelőtt válaszolt korábban feltett kérdéseinkre. A hivataltól azt kérdeztük a három hete kiadott saját sajtóközleményükre hivatkozva, küldtek-e megkeresést a magyar hatóságoknak, ha nem, akkor mi volt az oka a korábbi közlésüknek, valamint bekérték és vizsgálják-e a magyar nyomozás adatait, továbbá kívánnak-e európai elfogatóparancsot kiadni Hernádi Zsolt ellen?

Az USKOK mai rövid válasza szerint a jogszabályoknak megfelelően folyamatban lévő ügyben nem nyújthatnak tájékoztatást.

A szervezet értelemszerűen nem kommentálta azt a felvetést sem, hogy az USKOK július 10-i közleménye egyfajta nyomásgyakorlás lett volna az INA sorsáról folyó egyeztetések előtt. Nyomozati szempontból a közleménynek ugyanis – írtuk meg – nem túl sok értelme volt, hiszen nem logikus egyetlen gyanúsítottként kezelt személyt sem előre figyelmeztetni arra, mire kell készülnie, és heteket biztosítani számára a védelem megszervezésére. 

A nyomásgyakorlásról szóló feltételezést természetesen a horvát szervek végig tagadták, bár tény: épp a szervezet bejelentése körül kezdte kialakítani a horvát kormány azt a tárgyalódelegációt, amely a Mollal egyeztetne az INA további sorsáról. (A horvát állam jelenleg is 45 százalékos tulajdonos a cégben). 

 

 

 

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.