32 milliós büntetést szabtak ki Matolcsy alapítványaira

32 millió forintra büntette hétfőn a Közbeszerzési Döntőbizottság a Pallas Athéné Alapítványokat, ami feltehetőleg csak a kezdet a kiszabható összeget és az vizsgált ügyek számát tekintve egyaránt. 

A múlt hét végén a jegybanki alapítványoknak látszólag sikerül mindössze 200 ezer forintos bírságokkal megúszni azt, hogy közbeszerzési eljárás nélkül költöttek el milliárdokat. Az önmaguk ellen kezdeményezett eljárások azonban csak az adminisztratív mulasztásukra vonatkoznak, vagyis hogy nem jelentkeztek be a közbeszerzési listára.

Ettől függetlenül a közbeszerzés nélkül megkötött szerződések kapcsán akár a szerződés értékének 15 százalékát is kiszabhatja rájuk büntetésként a Közbeszerzési Döntőbizottság, amelynél az ügyészség hétfőig 63 ügyben kezdeményezett eljárást - írja az Index

Az első három döntés hétfőn már meg is született. A közel egymilliárd forintból galériává és étteremmé alakított Csónak utca I. szám alatti villaépületet ügyében -, amelynek munkálatait a Mészáros Lőrinc köreihez sorolt Magyar Építő végezte - 30 millió forint büntetést szabtak ki.

A mindössze néhány főt foglalkoztató Friday Creative cég a doktori program irányításáért kapott 5 millió forintot, az őt közbeszerzési eljárás nélkül megbízó alapítvány pedig 1,8 milliós bírságot. Végül 165 ezer forintot szabtak ki egy 11 millióért elkészített videódokumentációért, amit a FRANK cég készített két első kerületi ingatlan felújítási munkálatairól.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.