Milliárdokat költ az állam a devizahiteles perekben

Hat ügyvédi iroda kapott megbízást arra, hogy az államot képviselje a devizahiteles perekben. Száznál is több per várható, az állam két hónap alatt milliárdokat fizethet ki a jogászoknak.

Csatasorba álltak az állam ügyvédjei – adta hírül a Magyar Nemzet, azt is közölve: hat iroda kapott megbízást, hogy az államot képviselje a bankokkal szemben a szeptemberben meginduló devizahiteles perekben. Néhány napja közöltük: több száz per vár az államra a devizahiteles törvény nyomán, hiszen a bankok – élve a lehetőséggel – várhatóan egytől egyig megtámadják azt a törvényi vélelmet, hogy tisztességtelenül jártak el. 

A lap szerint a koordinációt a Jurasits Ügyvédi Iroda látja el, a megbízási szerződést alá is írták vele, az iroda 50 ezer plusz áfás óradíjat számlázhat. A bíróságon öt iroda munkatársai képviselik majd az államot, az óradíjuk 38 ezer forint lesz. A szerencsések a CHSH Dezső Ügyvédi Iroda, a Réti, Antall és Társai Ügyvédi Iroda, a Kovács és Társai Ügyvédi Társulás, az SBGK Szabadalmi és Ügyvédi Irodák valamint a Rátky és Társa Ügyvédi Iroda lesznek. 

A megbízás óriási üzlet is lehet, bár rendkívüli munkával is jár. A bankok ugyanis augusztus végén, a határidő lejártakor egyenként is több ezer oldalas beadványokat nyújtanak majd be. Várhatóan 15-16 tonnányi lesz majd az iratanyag, amelyet az öt (hat) állami irodának és a Fővárosi Törvényszék bíráinak rendkívül rövid idő alatt el kell majd olvasniuk. A szabályok értelmében ugyanis a bíráknak a benyújtástól számítva 8 napjuk van az első tárgyalás megtartására, és két hónapon belül határozniuk is kell. Az alperesnek a tárgyalás előtt három nappal meg kell ismernie a kérelem tartalmát.

A Magyar Nemzet cikke szerint a törvényszék fel is készült az iratok fogadására. Az érintett ügyvédek ezenkívül a lap szerint "az elmúlt napokban felkészítő szakmai tréningen vettek részt", valamint az eljárások során nem csupán tájékoztatni fogják a megbízó Nemzeti Fejlesztési Minisztériumot, de egyúttal "hasznosítják... ...szakmai iránymutatásait".

Nem tudni, mindezek alapján mennyit számlázhatnak majd az irodák, de a várt 100-120 ügyben már az első tárgyalás kitűzéséig esetenként egyetlen ügyvéd nyolcórás munkájával számolva is legalább háromezer munkaóra kiszámlázására lehet számítani. Ez csak az első tárgyalásig mintegy 120 millió forintos költséget jelent az államnak. Az ügyvédi díjak végül milliárdos összeget is kitehetnek majd.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.