Megvan, kié lehet a Nabucco fele

Ötven százalék erejéig részvényvásárlási jogot kapnak a Nabucco Konzorciumban a Shah Deniz gázmező tulajdonosai, amennyiben a Nabucco West gázvezeték lesz a győztes az Európába történő szállításra kiírt pályázaton – áll a felek közös nyilatkozatában, amelyet a bécsi székhelyű Nabucco Konzorcium tett közzé csütörtökön.

A nyilatkozat szerint a felek elvi megállapodásra jutottak abban is, hogy osztoznak a Nabucco-projekt fejlesztésének költségeiben. Mindkét megegyezés – a részvényvásárlási és a finanszírozási megállapodás – részleteit később dolgozzák ki. A közlemény szerint a kiválasztásról szóló döntés június 30-ig várható. 

A bécsi székhelyű nemzetközi vállalkozás már korábban is jelezte, hogy a Shah Deniz kitermelői érdeklődnek a Nabuccóban való részesedés iránt, s hogy utóbbi nyitott a társulásra. A tervezett Nabucco West gázvezeték 1300 kilométer hosszan, a bolgár–török határtól az ausztriai Baumgartenig futna. A vállalkozás célja csökkenteni az európai földgázellátás függőségét az orosz gázforrásoktól. A vezeték előzőleg tervezett változata 3900 kilométer hosszú lett volna, és a török–azeri határtól haladt volna Baumgartenig.

A földgázmező részvényesei tavaly júniusban bejelentették, hogy a Nabucco Westet támogatják a gáz Közép-Európába szállítására. Ezzel kiesett a versenyből a hasonló nyomvonalon tervezett Délkelet-európai Vezeték (SEEP). Továbbra is versenyben van a Nabucco mellett az Olaszországig tervezett Transz-adriai Vezeték (TAP).

A Shah Deniz azerbajdzsáni gázmező részvényesei között van az azeri állami földgáztársaság (Socar), valamint a BP, a Statoil és a Total vállalat. A Nabucco Konzorcium részvényese az osztrák OMV, a magyar FGSZ, a bolgár BEH, a török BOTAS, a német RWE és a román Transgaz.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.