Az unió szerint kevesebb gázt kapunk

Ukrajna megsértette a hazánkkal kötött gázszállítási szerződést. Azt jelezték: kevesebb gázt szállítanának Magyarországnak. A magyar illetékesek szerint ugyanannyi jön, csak kisebb nyomáson. Az EU viszont úgy tudja: negyedével csökkent az ide szállított gáz mennyisége.

A brüsszeli bizottság közleménye szerint a testület energiaügyi főigazgatóságát arról tájékoztatták, hogy Magyarországra a szerződéses 42 millió köbméternél 10 millió köbméterrel kevesebb gáz érkezett. Molnár Csaba energiaügyi miniszter péntek délután azt mondta: továbbra is az eredetileg meghatározott mennyiségű gáz érkezik az országba (a változatosság kedvéért: 37 millió köbméter), csak a szerződésben szereplőnél kisebb nyomáson.

A korábbi bejelentés szerint az ukrán gázrendszerirányító már pénteken megsértette a Magyarországra irányuló gázszállítási szerződését. Az ukrán társaság reggel nem küldte el ugyanis az ilyenkor kötelező szállítási menetrendet magyar partnerüknek, az FGSz Földgázszállító Zrt-nek. Délután - amikor pótolták a hiányosságot - egy olyan menetrendet küldtek, amely már a pénteken a szerződéses mennyiséghez képest ötmillió köbméterrel (a napi 37 millió köbméteres szállítás 13,5 százalékával) kevesebb gáz szállítására vonatkozott. Ez az ötmillió köbméter nagyobb, mint amennyi Magyarországra jutna a már bejelentett ukrán "technikai" korlátozásból. (Ukrajna 21 millió köbméternyi gáz visszatartását jelentette be összesen, a teljes rajta áthaladó mennyiségre).

Az ukrán jelezést a magyar rendszerirányító nem fogadta el. Szakértők úgy vélik, egy ilyen lépés legitimálta volna az ukrán szerződésszegést. Az FGSz Földgázszállító az ukrán bejelentést tudomásul vette, de annak módosítására szólított fel.

A magyar illetékesek pénteken délután azt állították: az ukránok mégsem vették el a jelzett mennyiséget. Azaz továbbra is az eredetileg meghatározott mennyiségű gáz értkezik az országba.

Az Európai Unió mindenesetre felszólította Ukrajnát és Oroszországot a szállítási szerződések betartására.

Az energiaügyi miniszter még az uniós bejelentés előtt úgy vélte: a nyomás csökkenése kedvezőtlen fejlemény, amely növeli a krízis kockázatát. Hangsúlyozta azonban, hogy az ellátás biztonsága teljes mértékben szavatolt.

Közölte: a jelenleg napi 63-64 millió köbméter felhasználás mellett egy ötmillió köbméteres csökkentés sem lenne érezhető. A kereskedelmi tárolókban 3,1 milliárd  köbméter, a stratégiai tárolóban pedig további 500 millió köbméter gázt tartalékolnak.

Molnár Csaba felügyelheti a titkosszolgákat
Molnár Csaba sajtótájékoztatón jelentette be: csökkent a nyomás a gázvezetékben
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.