Megelőző csapást mér dolgozóira a Cisco

Négyezer fős elbocsátással igyekszik rendezni sorait a hálózati berendezéseket gyártó Cisco Systems. Az amerikai óriáscég "megelőző intézkedésként" küldi el minden huszadik dolgozóját.

Az intézkedés célja a nyereségtermelő képesség fenntartása és - lehetőleg - fokozása. A cég legutóbbi üzleti negyedévében 18 százalékkal tudta növelni profitját, így a leépítés létkérdésnek nemigen nevezhető. A Cisco 12,4 milliárd dolláros forgalom mellett 2,27 milliárdos nyereséget ért el.

John Chambers vezérigazgató viszont épp a gyengülő üzletmenetre hivatkozva vette védelmébe az 550 millió dolláros költséggel jár intézkedést. Mint mondta, számos országban a csalódást keltő gazdasági fellendülés hátráltatja eladásaikat és emiatt a termékszerkezetükön is változtatni kényszerülnek. Példaként hozta fel Ázsiát, ahol forgalmuk három százalékkal esett vissza, ezen belül különösen aggasztó a kínai értékesítés hat százalékos zsugorodása. Reménysugárt jelent ezzel szemben, hogy hazai megrendeléseik öt százalékkal bővültek. Mindezek ellenére a júliussal zárult negyedévben mért 6 százalékos forgalomnövekedés 3-5 százalék közöttire zsugorodhat a folyó negyedévben – írja a The Wall Street Journal.

A gyengülő kilátások és a leépítések hírére 9,95 százalékot zuhant a Cisco árfolyma a tőzsdezárás utáni kereskedésben. A befektetők minden bizonnyal túlreagálták az eseményeket – hívják fel a figyelmet elemzők, emlékeztetve arra, hogy a világ legnagyobb hálózatiberendezés-gyártójának helyzetértékelése rendszerint reális, jó előre látják a bekövetkező piaci folyamatokat, ezért időben, sőt idő előtt tudnak reagálni rájuk. A Ciscóra emiatt egyfajta váteszként tekint a technológiai szektor.

A többezres leépítések egyébként nem példa nélküliek a cég életében. Legutóbb, 2011-ben két gyengébb, de nyereséges negyedéves teljesítmény hat és félezer dolgozó állásába került. Most a középszintet érik majd komoly vérveszteségek, ugyanis Chambers a vállalati bürokrácia leépítésére tett félreérthetetlen utalásokat. A vezérigazgató úgy látja, gyorsabb, rugalmasabb döntéshozatalra van szükség, és a stratégiai feladatok végrehajtása nem akadhat el a bürokrácián.

A Cisco irodája San Diegóban - visszavágják a létszámot
A sign marking a Cisco office is pictured in San Diego, California November 12, 2012. Tech investors hoping for good news may have to look further than Cisco Systems Inc's quarterly report as analysts expect Chief Executive John Chambers to be pessimistic in his forecast for the coming year. REUTERS/Mike Blake (UNITED STATES - Tags: BUSINESS LOGO)
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.