Még csak remény, hogy jön a gázunk

Lehet, hogy a szállítások valós megkezdése után pár órával már Magyarországra érkezhet az orosz gáz - de az is, hogy nem. A technikai részletek még tisztázatlanok ugyanis, bár a politikai megállapodás miatt egyelőre bízunk abban, hogy most tényleg elkezdődnek a szállítások.

Még nem tudni, mikor érkezhet Magyarországra Ukrajna felől orosz gáz, mert -  bár az orosz-ukrán megállapodás a gázszállítások megindításáról  megszületett - a felek a technikai feltételekben még nem állapodtak  meg - mondta el Molnár Csaba energiaügyi miniszter vasárnap a  Budapesten megtartott sajtótájékoztatón.

Az orosz gázszállítások a hét elején, akár már hétfőn megkezdődhetnek Ukrajna felé - tette hozzá a miniszter. Amennyiben  sikerül megállapodni abban is, hogy csere formájában az európai  szállításokat a magyar-szlovák-ukrán határ közelében lévő  gáztárolókból kezdik meg, akkor néhány órára van szükség ahhoz, hogy Magyarországra érkezzen a földgáz. Ha nem, akkor az egy-másfél napot vesz igénybe. Az FGSZ  Földgázszállító Zrt. felkészült az Ukrajnából érkező földgáz  fogadására - fűzte hozzá a miniszter.

Magyarország 12 napja él a tartalékokból, Ukrajna január 6-án állította le az orosz földgáz továbbítását, majd ezek után jelentős korlátozásokat kellett elrendelni, amelyeket azonban a melegebbre forduló időjárás miatt időközben fel lehetett oldani. Ukrajna és Oroszország között a múlt év végén élezdőtt ki a konfliktus: az Ukrajnába irányuló szállítások leállításával először karácsony előtt fenyegette meg a Gazprom ukrán partnerét - a vita akkor még csak az ukrán tartozások kifizetéséről szólt.

Azóta többször tűnt már úgy, az ukrán és az orosz fél megállapodott, és nem lesz gond az európai gázellátásokkal. Erre egyébként még a vezeték teljes kiürülése előtt mind az ukrán, mind az orosz fél folyamatosan ígéretet tett.

Először akkor gondolhattuk úgy, nem lesz probléma a szállításokkal, amikor Ukrajna az utolsó pillanatban, december 30-án kifizette a tartozását. Ám aztán a vita a 2009-es szerződésekre terelődött át, majd a Gazprom a múlt év utolsó óráiban bejelentette: elzárja a csapokat. Ukrajna és Oroszország ismét megfogadta, hogy mindez az európai szállításokat nem érinti, majd Ukrajna bejelentette, hogy mégis levesz egy kicsit az uniós gázból. Ám jó néhány napig ez csak a nyomás kismértékű csökkenésén látszott meg a bejelentések szerint a magyar oldalon - január 5-ig rendben kaptuk a gázt. Aztán viszont már nem.  Végül január 6-án egyértelművé vált, hogy leállnak a szállítások.

Ukrajna és Oroszország két nap múlva megállapodott arról: uniós ellenőrök felügyelete mellett ismét újraindítják a szállításokat.  Ám egy nap múlva Kijev nemet mondott - arra hivatkozva, hogy orosz szakemberek is csatlakoztak volna az EU-megfigyelőkhöz. Aztán végül Ukrajna aláírta a megállapodást - ezek után az oroszok mondtak nemet, mert olyan kiegészítéseket találtak a szövegben, amelyeket nem tudtak elfogadni. Az orosz, az ukrán és az uniós vezetők felváltva utazgattak egymáshoz, míg az Európába irányuló szállítások teljes leállítása után hat nappal, január 12-én mindenki elfogadta a szállítások újraindításáról szóló egyezséget.

Gáz azonban akkor sem jött - a vezetékekből ugyanis hiányzott az a gáz, amely ahhoz szükséges, hogy továbbítsák a fűtőanyagot. Újabb diplomáciai egyeztetési sorozat következett, Putyin orosz miniszterelnök január 16-án, pénteken találkozott a legnagyobb fogyasztó Németország kancellárjával - azt javasolva, hogy fizessék ki a tranzithoz szükséges gázt Ukrajna helyett a legnagyobb fogyasztók. A mostani megoldás azonban később született meg: szombaton Putyin Moszkvában találkozott az ukrán kormányfővel egy nemzetközi gázcsúcs keretében, és ez után hosszú kétszemélyes megbeszélésen egyeztek meg. Az alku azonban nem csak a szállítások megkezdéséről szól, hanem magáról a problémáról: Ukrajna és Moszkva állítólag most hosszú távú egyezséget kötött arról, hogy egy év múlva áttérnek a piaci alapú elszámolásra.

A friss hírek szerint az orosz és az ukrán kormányfő jelenlétében  az orosz Gazprom és az ukrán Naftogaz hétfőn Moszkvában alá is írja majd a  hétfőre virradóra megszületett ukrán-orosz gázmegállapodást. Az ukrán kormányfő szavai szerint - akit az ITAR-TASZSZ idézett - az aláírást követően azonnal helyreállítják a teljes európai gáztranzitot.

Molnár Csaba miniszter mindenesetre tegnap azt hangsúlyozta, hogy Magyarország még hosszú ideig  képes biztonságosan fenntartani belföldi forrásból - a föld alatti  tárolókból és belföldi kitermelésből - a gázellátást, és segíteni is  tud szomszédainak.

Arra a kérdésre, hogy számszerűsíthető-e a Magyarországot, a  magyar vállalatokat ért kár, a miniszter azt válaszolta, hogy a  folyamatos és biztonságos gázszállítások megindítása után lehet erre  választ adni. Emlékeztetett arra, hogy a gázellátásra cégek kötöttek  szerződéseket, így a kormány jogsegéllyel és - szükség esetén - diplomáciai segítségnyújtással vehet részt a kártérítési folyamatban.

Az akkor miniszterelnök Vlagyimir Putyin és ukrán kollégája, Julija Timosenko 2009-ben Moszkvában. A Kreml beleszólást akar
Moszkva, 2009. január 17. Vlagyimir PUTYIN orosz kormányfő (b) és Julija TIMOSENKO ukrán miniszterelnök elfordul egymástól moszkvai találkozójuk végén 2009. január 17-én. A két politikus az Oroszország és Ukrajna közötti gázszállítások felújításán
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.