A kormány átverte a mobilcégeket?

A kormány az utolsó pillanatban, kérdezés nélkül módosította az adótörvény tervezetét, immár nem a fogyasztást, hanem a szolgáltatások nyújtását adóztatják. A mobilok a tervezet visszavonására kérik a kormányt.

Berágtak a mobilcégek, legalábbis erre lehet következtetni abból, hogy a korábbi semmitmondás, vagy finom üzenetek helyett a telefonadó ügyében értetlenségüknek hangot adó közleményt tettek közzé, méghozzá közösen. 

A Magyar Telekom, a Telenor Magyarország és a Vodafone Magyarország megdöbbenéssel értesült arról, hogy a kormány a korábban ismertetett tervekhez képest alapjaiban változtatta meg az általa az Országgyűlésnek beterjesztett távközlési adóról szóló törvényjavaslatot. Míg az előzetes iparági egyeztetéseken az előfizetőket érintő fogyasztási adó tervezetét ismertette a kormányzat a szolgáltatókkal és a Széll Kálmán Terv 2.0-ban is ilyen adó szerepelt, a törvényjavaslatban ezzel szemben már a szolgáltatókra kivetett, a szolgáltatás nyújtását terhelő adóról van szó – írják közös közleményükben a szolgáltatók. 

Mint arról már korábban is írtunk, az elmúlt hetekben rengeteget egyeztettek a nemzetgazdasági tárca illetékesei és a távközlési cégek. Ezeken az egyeztetéseken az volt a vitás kérdés, mi alapján szedjék be a telefonadót, hogy a perceket, esetleg az előfizetőket adóztassák-e meg, de mindvégig arról volt szó, hogy a telefonadó fogyasztási adó lesz, azaz az előfizetők lesznek az adóalanyok, de a szolgáltatóknak kell majd beszedni. Lapunk birtokában van is egy ilyen törvényszöveg-tervezet. Ehhez képest a pénteken benyújtott, a kormány által jegyzett javaslatban már az áll, hogy a távközlési cég lesz az adóalany. Ezzel kapcsolatban felmerül: szabályos-e, hogy a kormány egy olyan javaslatot terjesztett a ház elé, amely szöges ellentétben áll azzal, amit a szakmai egyeztetésekre elvitt.

– A három távközlési társaság az elmúlt hetekben mindent megtett az egyeztetések sikere érdekében, így elfogadhatatlannak tartja ezt az eljárást és értetlenül áll az újabb különadó előtt. Az elmúlt hónapokban a kormányzat többször is ígéretet tett az ágazati különadók kivezetésére, ennek ellenére most, rövid határidővel gyakorlatilag megduplázza a távközlési szektor adóterheit és csak a távközlési társaságokat sújtja. Az újabb különadó vesztese Magyarország, a magyar távközlési ügyfelek és a magyar vállalkozások, mivel az adó visszaveti egy húzóágazat, a távközlési szolgáltatások fejlődését Magyarországon – írja a három mobilcég. 

Hangsúlyozzák: megértik az ország és a költségvetés nehéz helyzetét, de nem tartják célravezetőnek egy újabb különadó kivetését. Magyarországon jelenleg a távközlési szolgáltatást az európai átlagnál jóval magasabb terhek sújtják: az uniós átlagnál magasabb frekvencia- és koncessziós díj, 27 százalékos áfa, a különadó és most egy újabb, percalapú adó is terhelné a távközlési szolgáltatásokat. 

A három cég arra kéri a kormányt, hogy vonja vissza a törvénytervezetet és iparági egyeztetések segítségével dolgozzon ki az ország versenyképességét nem veszélyeztető, konzisztens és fenntartható javaslatot annak az ígéretnek a szellemében, hogy 2013-tól kivezetik az ágazati különadókat.

Pénteken Christopher Mattheisen, a Magyar Telekom elnök-vezérigzagatója arról beszélt, hogy ez az adó valójában nem fogyasztást terhelő adó, hanem, ahogy a jelenlegi váláságadó is, a szolgáltató vállalatokra kivetett adó, ily módon pedig megkérdőjeleződik: megfelel-e az EU-s jogszabályoknak. Piaci elemzők szerint ez az adó több ponton is ellentétes az uniós joggal. Nemcsak azért, mert nem lehetne így megadóztatni a távközlési szolgáltatásokat, de azért is, mert a szektoron belül csak meghatározott szoltgáltatásokra vetik ki. (Telefonra, SMS-re igen, internetre, tévére nem.) 

Visszavág a tárca: drága a telefon!

A távközlési cégekre kivetett válságadók miatt Magyarország az Európai Bíróságon kénytelen megvédeni álláspontját. Időközben az NGM közleményt adott ki, amelyben azt írják: a Kormány eredeti ígéretéhez tartva magát 2013. január 1-jével megszűnik az ágazati különadó. Ezért – többek között – a távközlési szolgáltatóknak sem kell évente ezen a jogcímen 51 milliárd forint adót fizetni. A 2012. július 1-jével bevezetendő távközlési adóból éves szinten 44-45 Mrd Ft bevétel származik, azaz a távközlési ágazat adópozíciója 2013-tól némiképp javul, igaz 2012-ben – egy fél éven át – a kétféle fizetési kötelezettség egyidejűleg lesz jelen az adórendszerben.

A közlemény nem említi, hogy a szektoron belül ugyanakkor máshogyan terítődik az adóteher, hiszen azoknak a cégeknek, amelyek távközlési szolgáltatást nyújtanak ugyan, de forgalmuknak csak jelentéktelen részét adja a telefon és az SMS, lényegesen kevesebbet kell fizetni, mint amennyit válságadó címen fizettek, míg a klasszikus telefoncégek lényegesen nagyobb arányban részesednek a teljes adóösszegből. 

A Nemzetgazdasági Tárca álláspontja szerint az adó – a Széll Kálmán Terv 2.0-ban említetteknek megfelelően – forgalmi jellegű (nem a nyereséget terhelő). A Kormány álláspontja arra vonatkozóan is változatlan, hogy a távközlési adót a szolgáltatóknak kell megfizetniük. A döntés során azt is mérlegelnünk kellett, hogy a távközlési cégek teherviselési képessége lényegesen jobb, mint az előfizetőké, akiknek jelenleg európai uniós összehasonlításban kiugróan magas telefonszolgáltatási díjakat kell megfizetniük.

 

 

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.