Matolcsy tisztogatásra készül a jegybankban

Matolcsy György 20-30 százalékos személycserére készül a jegybankban – értesült a Nol. Az új elnökkel szemben az az elvárás, hogy olyanokkal dolgozzon, akik készek a gazdaság élénkítésében vele együttműködni.

Azért írták át a Magyar Nemzeti Bankra vonatkozó szabályozást úgy, hogy a jegybankelnök – az alelnökök kinevezése és felmentése kivételével – egy személyben dönthetne minden alkalmazott sorsáról, mert Matolcsy György 20-30 százalékos személycserére készül – prognosztizálták munkatársunknak kormányoldalról. Egyik forrásunk úgy fogalmazott, nyilván az az elvárás Matolcsy György felé, hogy azokkal dolgozzon együtt a nemzeti bankban, "akik a kormányzati akarattal megegyezően" készek az együttműködésre, a gazdaságélénkítés és a banki hitelezés felfokozása érdekében.

Matolcsy György parlamenti meghallgatásán is utalt már a terveire
Kurucz Árpád 2013.03.01. Digitális 2013. március 1. A Nemzeti Bank elnökjelöltjének meghallgatása a gazdasági és informatikai bizottság előtt. Matolcsy György jegybankelnök jelölt meghallgatása. Fotó: Kurucz Árpád

Simor András volt jegybankelnökkel szemben épp az volt a vád, hogy nem működött együtt a kormánnyal, sőt Lázár János Miniszterelnökséget vezető államtitkár azt nyilatkozta, hogy kárt okozott az országnak, mert nem alkalmazott minden lehetséges eszközt, amit alkalmazhatott volna.

Matolcsy György a parlamenti bizottsági meghallgatásán "liberálisnak" titulálta az előző jegybanki politikát (vezetést), és azt mondta magáról, hogy konzervatív jegybankpolitikát szeretne folytatni. Ez feltételezi unortodox jegybanki eszközök alkalmazását is – mondta forrásunk, emlékeztetve, Orbán Viktor pénteki rádióinterjújában 16 ilyen eszközről beszélt, és noha nem mondta ki, de nem titkolta: az MNB-t a "kormányzati erőtérben" képzeli el, ami az együttműködést illeti. – Mivel a jegybankban lehetnek, akik nem így képzelik a jövőt, Matolcsy György nyilván lecseréli a "nem együttműködőket", és a "posztkommunista munkatársakat" is – jegyezte meg egy másik forrásunk. 

Az első Orbán-kormány idején Chikán Attila gazdasági miniszter menesztéséhez állítólag nemcsak Orbán Viktor "gyorsítási", a gazdasági növekedés felpörgetésének a vágya járult hozzá, hanem az olyan vádak is, amit annak idején Trombitás Zoltán meg is fogalmazott: a Gazdasági Minisztérium "kommunista fészek". A mostani Orbán-adminisztráció első felében lehetett olyan megnyilvánulásokat hallani jobboldalról, hogy például a külügyminiszter sem "tudott megszabadulni" a diplomáciai körök régi kádereitől.

Az Origo a hétvégén arról írt, a portálhoz eljutott hírek szerint az elmúlt hetekben Rogán Antal, a Fidesz frakcióvezetője volt megbízva azzal, hogy térképezze fel a jegybanknál dolgozókat, legyen szó vezetőkről vagy egyszerű alkalmazottakról. Ennek alapján igyekeztek besorolni a csapattagokat csoportokba, aszerint, hogy ki szimpatizál a távozó Simor Andrással, ki áll közelebb nézeteit tekintve a jobboldalhoz, illetve kit tartanak semlegesnek, olyannak, akit kizárólag a szakmai meggyőződése vezérel. Vannak a jegybanknál dolgozók közt olyanok, akik már felmondtak – igazgatótól egyszerű titkárnőig –, de több emberről hallottuk, hogy megüzenték nekik, márciusban keressenek új állást, mert nem maradhatnak a jegybankban – írta az Origo.

Ha valóban készült ilyen felmérés/lista, erre támaszkodhat Matolcsy György a személycseréknél.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.