Már nem Nabucco-részvényes az RWE

Március óta nem részvényese a Nabucco-konzorciumnak az RWE - közölte lapunkkal Reinhard Mitschek, a cégcsoport vezetője a magyarországi konferenciájukat követő sajtótájékoztató után. A német cég tulajdonrészét az osztrák OMV-nek adta el.

Lapunk – kisebb kavarodást okozó – kérdése nyomán a Nabucco gázvezetékterv mai budapesti konferenciájáról szóló sajtótájékoztatón kiderült: a német RWE már nem tulajdonosa az összeurópai gázvezetéktervet dédelgető Nabucco-konzorciumnak.

Ama kérdésünkre ugyanis, hogy az RWE miért nincs a sajtóanyagban a tulajdonosok között felsorolva – amit szöveghűen tolmácsoltak az előadók számára –, Gerhard Roiss, az osztrák OMV vezérigazgatója azt tartotta szükségesnek leszögezni, hogy az OMV stabil tagja a cégszövetségnek.

A tájékoztató után Reinhard Mitschek, a Nabuccót szervező szövetség osztrák vezetője tisztázó kérdésünkre leszögezte: az RWE március óta nem tagja a konzorciumnak. Később sajtószolgálatuk jelezte, hogy az RWE az OMV számára értékesítette a csomagot.

A tájékoztatón egyébként a két üzletember, illetve a vendéglátó Budapestet képviselő Kovács Pál, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium klíma- és energiaügyért felelős államtitkára azt jelentette be, hogy beadták az azerbajdzsáni Shah Deniz mező gázára vonatkozó pályázatukat. A telepet irányító cégszövetség júniusban dönt arról, hogy a Nabucco avagy a dél-európai TAP gázvezetékterv számára értékesíti a mezőből várható évi 10 milliárd köbméter gázt.

Reinhard Mitschek arra a kérdésünkre, hogy a legfrissebb adatok szerint mennyibe kerülne a – török–bolgár határtól Ausztriáig tervezett – gázvezetékterv, kitérően válaszoltak. Azt sem tudhattuk meg, hogy a magyar tag, az FGSZ befizeti-e a rá eső éves költségeket. Korábban a Mol-tulajdonú gáztársaság azt jelentette be, hogy a vezetési filozófia megváltozásáig nem hajlandó fizetni a rá eső napi költségeket.

Kovács Pál tolmácsolta a magyar kormánynak a projekt melletti, továbbra is teljes körű támogatását.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.