Már most majdnem megvan a teljes évi hiány

Július végén az egész évre tervezett összeg 97 százalékát, 851 milliárd forintot ért el a költségvetés központi alrendszereinek hiánya. A miért ismert: az áfa-bevételeket túltervezték, hiányzik a tranzakciós bevétel, a nyugdíjemelés viszont viszi a pénzt.

A következő öt hónapban összesen már 30 milliárd forintnyi hiányt se termelhet meg a költségvetésben Varga Mihály. Feltéve, hogy a nemzetgazdasági miniszter tartani kívánja a célkitűzéseit, és valóban a GDP 2,7 százalékára kívánja lefaragni a deficitet most, hogy az Európai Unió kiengedte Magyarországot a túlzottdeficit-eljárás alól.

Mindenesetre az első hét hónapban a legfrisebb jelentés szerint a költségvetés központi alrendszereiben összesen 851 milliárd forint deficit jött össze, ami nem sokkal kevesebb az egész évre tervezett 879 milliárdnál. Pontosabban: ez az éves terv 97 százaléka. 

A büdzsének a július pocsékul sikerült: a hetedik hónapban 129,5 milliárdos deficitet sikerült összehozni, pedig eddig a nyár közepén általában jól teljesített a büdzsé. Tavaly példának okáért 80 milliárdos pluszban zárt júliusban. Egyelőre nem tudni, miért volt ilyen rossz a július - a tárca közleménye csak a szokásos mantrát ismételgeti arról, hogy az adatokat miért nem szabad összehasonlítani a tavalyiakkal. Ezek ráadásul előzetes számok, a részleteket csak a hónap végén lehet megtudni, most csak annyi látszik: a központi költségvetésnél némileg elmaradnak a bevételek az időarányos szinttől, míg a kiadások némileg meg is haladják azt.

Természetesen a júniusi részletes adatokból, és az első negyedév teljes körképét tükröző KSH jelentésből, már lehet tudni, mi az oka a költségvetési problémáknak. Egyrészt a túltervezett áfa-bevétel miatt nagyobb a hiány, de a tranzakciós illetékből származó összegek is hiányoznak a büdzsének - ezek miatt kellett Varga Mihálynak két csomagot is bejelentenie. Miután a rezsicsökkentésekkel lehúzott inflációt jelentős mértékben meghaladó nyugdíjemelés fixen viszi a bevételeket, a kieső összegeket pótolni szükséges. Ez történt meg a csomagokkal, csakhogy a hatásuk még nem látszik a számokban: júliusban az adóemelések még nem léptek ugyanis életbe.

Ebből a szempontból a júliusi adatok még nem teljesen mérvadóak, az augusztusi, de még inkább a szeptemberi számok után többet lehet majd arról mondani, hogy az új adókkal, elvonásokkal együtt tartható-e a hiányszám.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.