Már a svájci banktitok sem a régi!

A svájci UBS úgy döntött, kiadja az adócsalással összefüggésbe hozható ügyfelek számlaadatait az amerikai hatóságoknak. Száz ügyfélről lehet szó, ők viszont milliárdos nagyságrendben fehérítették ki a pénzüket a helvétek segítségével.

A svájci UBS bankház elnöke nyilvánosan is elismerte, hogy egyesült államokbeli vagyonkezelő cégük adócsalási ügybe keveredett, s megsértette mind a helyi, mint a svájci törvényeket. A UBS-nél elrendelt belső vizsgálat „korlátozott számú” visszaélést tárt fel – mondta Peter Kurer a Zürichben összegyült 2400 részvényes előtt, akiket éppen a hitelválságban meggyengült bank 5 milliárd dolláros állami tőkeemelésének szentesítésére hívtak össze.

A hivatalát idén áprilisban elfoglaló Kurer még egy népszerű bejelentést is tett, egyfajta gesztusként a részvényesek és a segítséget nyújtó svájci kormány felé. E szerint a cég jelenlegi és korábbi vezetői együttesen mintegy 60 millió dollárt fizetnek vissza a kasszába, ezt a pénzt bónuszként, prémiumként vették fel azután, hogy munkaadójukat rossz döntéseikkel sokmilliárdos veszteségbe sodorták. Az elnök a jó hírek sorába illesztette, hogy 2009-ben már ismét pozitív eredményel zár a hitelválság legnagyobb európai áldozatának tekinthető pénzintézet - írja a Reuters.

Visszatérve a tengerentúlra: a UBS nagyonkezelőjének ottani vezetőjét Raoul Weilt – távollétében – vád alá helyezték azzal, hogy 17 ezer amerikai polgár befektetéseit tüntette el a az adóhatóság szeme elől és helyezte el biztonságos svájci bankszámlákon. Az összeg vélt nagysága 20 milliárd dollár. A svájci bankrendszer egyik pilléreként a UBS –nek rendkívül fontos, hogy maradéktalanul élvezhesse ügyfelei bizalmát, s hogy nevét ne lehessen összefüggésbe hozni semmilyen adócsalással – szögezte le Kurer, egyszersmind hozzátéve, hogy az ebben sáros „egyes ügyfelek adatait készek lennének átadni az amerikai vizsgáló hatóságoknak”. Az amerikai ügyfelek érdekeit képviselő ügyvédek szerint a 17 ezer számlatulajdonosból alig százat érinthet Kurer kijelentése.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.