Nyilvánosak az MNB alapítványának adatai

Már olvasható a Pallas Athéné Domus Animae Alapítvány honlapján, hogy pontosan mire is költötte a Magyar Nemzeti Banktól kapott közpénzt a szervezet.

Az alapítvány „tiszteletben tartja az Alkotmánybíróság és a Kúria döntését, ennek megfelelően kiadja a jogszabály szerint megismerhető adatokat” – áll a szervezet közleményében. Az adatokat a Világgazdaság fedezte fel az alapítvány honlapján a „Közérdekű adatok” menüpontban. 

A lap szerint folyamatosan kerülnek fel az arról szóló információk, hogy mennyi támogatást milyen célokra adtak az MNB-től kapott közpénzből. Az adatközléskor azonban csak az intézményeket, gazdasági társaságokat nevesítik. A bíróság szerint a személyes adat védelmére hivatkozva megtagadhatják, hogy magánszemélyekről is közöljenek adatokat.

A Pallas Athéné Domus Animae Alapítvány kuratóriumi tagja Matolcsy György és Balog Ádám is. A bírósági döntés alapján most a költések mellett a cégszerű adatok is nyilvánosak lettek. A lap megjegyzi például, hogy az Animae január végéig kilencszer módosította alapító okiratát. Az MNB eddig 60,1 milliárd pénzbeli vagyont juttatott nekik. 

Az alapítvány céljaira ebből 20 milliárd használható fel, a további 40 milliárdnak pedig a hozama. Az alapítvány ezt főleg állampapírban tartja, de részesedése van három társaságban is. A Vörösmarty téri Kasselik-Ház hasznosítására létrehozott zrt.-ben 25 százalékot birtokol, melynek névértéke 1,8 milliárd forint. A Kecskeméti Duális Oktatás Zrt.-ben meglévő 16,6 százalékának a névértéke 2 milliárd, míg a Pallas Athéné Domus Optima Befektetési, Ingatlanhasznosító és Szolgáltató Zrt.-ben levő 16,6 százalékának 200 millió.

A lap rávilágít, hogy március 22-éig azonban mindössze 467 millióról írt alá támogatási szerződést az Animae. Ez erősíti azt a korábbi feltételezést, hogy az alapítványok valamilyen nagyszabású ügylet(ek)re jöttek létre. Ezt a Világgazdaság kérdésére minden alapot nélkülözőnek minősítették.

Az Animae legnagyobb egyösszegű támogatása 55 millió forint volt, amit a Pécsi Tudományegyetem kapott, ahova ezen felül még két lépésben még 17 millió vándorolt.  

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.