Ma írhatják alá az MVM-E.ON-szerződést

Lapunk forrásai megerősítették: ma az állami MVM és az E.ON valószínűleg aláírhatja a német cég magyarországi gáznagykereskedőjére és gáztárolócégére vonatkozó adásvételi szerződést.

Lapunk érdeklődésére kormányközeli források megerősítették azokat a híreket, miszerint ma - minden aggály ellenére - az állami MVM aláírhatja az E.ON hazai gáznagykereskedő- és gáztárolócégére vonatkozó adásvételi szerződést.

A vételár 250-300 milliárd forint körül húzódhat.

A hozzánk eljutó információk szerint a felek ezúttal mellőznék a külsőségeket és állítólag az aláírás sem lesz nyilvános.

Orbán Viktor kormányfő és Johannes Teyssen, az E.ON németországi elnöke november végén állapodott meg arról, hogy az MVM és az E.ON ez év január 31-ig adásvételi szerződést köt a két társaságról.

Azóta mindkét fél részéről felmerültek aggályok. Magyarországon több szakértő - így Mártha Imre, az MVM volt vezetője illetve Holoda Attila nemrég távozott energetikai helyettes államtitkár - is komoly aggályaikat fejezték ki a tekintetben, hogy az ügylet mennyire szolgálná a magyar adófizetők érdekeit.

A korábbi, 875 millió euró plusz 90 milliárd (összesen mintegy 350 milliárd) forintos állami garanciavállalási összeghez képest - amit később némileg csökkentettek - az MVM-nek állítólag jóval kisebb összegre vonatkozó vagyonbecslés is van a birtokában. Holoda Attila pedig arra hívta fel a figyelmet, hogy a gáznagykereskedő az orosz gázvásárlási szerződés 2015 közepi lejártáig évi több tízmilliárdos veszteséget hozhat az államnak és a szerény nyereségességű gáztárolóvállalkozás üzleti kilátásai sem túl rózsásak.

A másik oldalon az E.ON értesülésünk szerint attól tartott, hogy az EU az esetleges túl magasnak tartott ár miatt nehogy burkolt állami támogatási vizsgálatot indítson.

Emiatt január 31-én - egy mandátumkiadó MVM-közgyűlés és néhány ellentmondásos kormány-nyilatkozat kivételével - nem történt semmi.

Azóta kormánybarát sajtótermékek időnként biztosították a közvéleményt afelől, hogy a tárgyalások igenis jól haladnak és az aláírásnak semmi akadálya nincs.

Mindazonáltal az elmúlt hetek - irányítottnak tűnő - kiszivárogtatásaiban azt is rendre megjelent, hogy további "technikai részletek" egyeztetése azért szükséges.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.