Londoni elemzők szerint tartani lehet az idei hiánycélt

A Goldman Sachs szerint a magyar kormány ugyanakkor csak eseti kiigazítás mellett döntött, így a magyar adóssághelyzet idővel újra instabillá válhat.

Az idei és a jövő évi államháztartási hiánycélok elérhetők a magyar kormány által bejelentett adóintézkedésekkel és a magánnyugdíj-pénztári átutalások felfüggesztésével, ám a költségvetési kiigazítás csaknem teljes mértékben átmeneti intézkedésekre épül, ezért jelenlegi formájában hosszabb távon "fenntarthatatlan" - vélekedtek pénteken megjelent helyzetértékelésükben londoni felzárkózó piaci elemzők.


A Goldman Sachs globális pénzügyi szolgáltató csoport londoni befektetési és elemző részlege a magyarországi intézkedésekről befektetőknek összeállított részletes áttekintésében azt írta, hogy a magyar kormány "alacsony minőségű, ad hoc (lépésekre) alapuló" kiigazítás mellett döntött, és ez a cég szerint azzal a kockázattal jár, hogy a magyar adóssághelyzet "ismét instabillá válhat".

Az elemzés szerint az adósságráta csökkentéséhez így magasabb elsődleges államháztartási többlet kell, mint amekkorára egy fenntartható költségvetési kiigazítási lépéseket tartalmazó forgatókönyv alapján szükség lenne. A jelen helyzetben ugyanis a befektetők kevésbé lesznek meggyőződve arról, hogy az átmeneti adóintézkedések hosszú távon javíthatják a szuverén hitelképességet, ezért valószínűleg magasabb kockázati felárakat követelnek a magyar adósságban tartott befektetéseikre. Ez magasabb kamatköltségekkel jár, ami automatikusan növeli az elsődleges többlet szükséges mértékét - áll a Goldman Sachs londoni elemzésében.

 

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.