Lex delikátesz: időszakos lesz a buszsáv száz méteren

A Hegyalja út éjjel-nappali boltja, a felirata alapján csak Delikátesznek hívott egység jár a legjobban a Budapesti Közlekedési Központ legújabb intézkedésével. A bolt előtt ugyanis mától hétköznaponként este nyolc és reggel hét között, valamint hétvégenként lehet majd parkolni – ahogy régen.
A Google utcaképén a négy ház, amelynek lakói esténként
A Google utcaképén a négy ház, amelynek lakói esténként "kikövetelték" a buszsáv felfüggesztését

A parkolási lehetőséget 2011-ben szüntette meg a buszsáv – akkor alakították itt is ki, amikor a Budaörsi úton próbálkoztak a két sávból egyet elkülöníteni a közösségi közlekedés számára. A különbség, hogy ezen a szakaszon keveseket zavart a sáv, hiszen csak a parkolási lehetőséget szüntette meg, tulajdonképpen két ház előtt. (A másik kettő sarokház, a mellékutcákban meg lehet állni). Így a sáv annak ellenére maradt, hogy  a tiltakozások hatására felszámolták az M1-M7 bevezetőjének számító úton a sávot.

Most a BKK közleményben adta hírül, hogy "időszakos buszsáv segíti a közlekedést a Hegyalja úton". A közlemény szerint az út Berényi utca és a Szirtes út közötti szakaszán (ez száz métert, összesen négy házat jelent két párhuzamos utca között) "az eddigi állandó autóbusz forgalmi sávból időszakos buszsávot alakítottunk ki – a forgalmas buszsávok közül elsőként Budapesten".

Az új forgalomtechnikai megoldás lényege, hogy hétköznap napközben (reggel hét és este nyolc között) buszsávként működik a buszsáv, ám a közlekedést úgy javítják, hogy "este 20 és reggel 7 óra között, éjszakánként a sáv a környéken élőket segítve parkolósávként használható". Vagyis: mind a három ház (a negyedik egy hotel) összes olyan lakóját segíti az intézkedés, aki este nyolc után ér haza, de reggel hét előtt megy el onnan.

A BKK a változást "a környékbeli jelentős parkolási igény miatt, a Hegyalja úti lakók kérésére" vezeti be – egyúttal arra kérve a környéken parkolókat, hogy ne hagyják ott a kocsikat a buszsávos időszakra, mert azokat el fogják szállítani. 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.